2023.05.14. 21:00
Baranya ízein kívül a térség rejtett kincseit is felkutatták
Rekordszámú általános iskolás jelentkezett a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara (PBKIK) idén második éve meghirdetett Ide-süss! turizmus-vendéglátás szakmaismereti versenyre. – A Baranyai Gasztronómiai Klaszter támogatásával rendezett megmérettetés első fordulójára 71 csapat, 213 iskolás regisztrált – közölték. A PBKIK tájékoztatója szerint a szakács, a cukrász és a pincér szakmákhoz kötődő online kérdőívek kitöltését követően a csapatok 97 százaléka jutott tovább a második fordulóba, ahol komoly kihívás elé állították őket: három fogásból álló menüsort kellett összeállítaniuk baranyai ételekből, italokból. Magasabb pontot kaphattak, akik elsősorban a dél-dunántúli tájegység földjeiből származó zöldségből, gyümölcsből, fűszerekből, a helyi folyók halaiból vagy a tájegység erdeiből származó húsokból készült menüt tettek a zsűri asztalára.
– Baranya egész területéről érkeztek a jelentkezők, a magyar mellett beküldtek sváb, horvát, roma és szerb nemzetiségű ételeket hagyományosan és „újragondolva” is
– részletezte a PBKIK. A menükben számtalan helyen megjelent a füge, a gránátalma, a mandula, az ormánsági dinnye, a Mecsek erdeinek gyümölcsei, bogyói, gombái és a medvehagyma.
A csapatok emellett turisztikai feladatot is kaptak: „Baranya rejtett kincseit” kellett megkeresniük, lefényképezniük. A turisták és a nagyközönség által kevésbé ismert helyek, épületek felkutatása volt a cél, ezáltal megismertetve a „főbb és nagyobb” látnivalókon túl Baranya új turisztikai, kulturális és természeti szépségeit a gyerekek segítségével. A PBKIK hamarosan egy online kiadványt, albumot jelentet meg a beérkezett fotókból – közölték.
A döntőbe jutott tíz csapatnak batátakrémlevest zeller- és céklacsipsszel, fűszeres csirkecombfilét és gombás gerslirizottót kellett elkészítenie, és egy asztalt is meg kellett teríteniük, amelyet szintén értékelt a zsűri. A legtöbb pontot a drávafoki általános iskola csapata gyűjtötte össze – a résztvevők rendkívül gazdag és értékes ajándékcsomagokat is kaptak, amelyeket a Baranyai Gasztronómiai Klaszter ajánlott fel.