Így lett népszerű a Siklósi Táncsics-gimnázium

2023.05.07. 11:12

Egy mintaértékű emlékkönyv született egy különleges tanárnő és igazgatónő szervezésében

Irigylésre méltó, ha valakinek az egész élete egyetlen intézményhez kötődik.

M.B.E.

Főként ha tanárnőként azzal az iskolával köti össze a sorsát, ahol maga is az alapokat tanulta, és közben olyan életutat járt be, mint Bakóné Aradi Éva. Aki a Siklósi Táncsics Mihály Gimnáziumból indult középiskolásként, itt kezdett a főiskola után tanítani, itt dolgozott negyven éven át, miközben másfél évtizedig igazgatóként irányította az intézmény fejlődését. 

Nem is akármilyen szinten, hiszen ekkor épült a gimnáziumnak sportcsarnoka, uszodája és több új tanterme is. A nevéhez kötődik továbbá, hogy a táncsicsosok évtizedek óta a topon szerepelnek az országos nyelvi versenyeken. 

Aradi Éva 15 éve nyugdíjas, de gimnáziumától és a nyelvi versenyektől soha nem szakadt el, annak ellenére, hogy az élete az utóbbi esztendőkben kapott néhány rossz fordulatot. Férjét tavaly elvesztette, fiát, aki autóbaleset miatt mozgásképtelen lett, egyedül gondozza, úgy hogy egy ideje maga is mozgáskorlátozottként tolószékbe kényszerült. Mindemellett kitalált, megszervezett nyugdíjasként az alma mater 65 éves jubileumára egy évkönyvet, ami hihetetlen alapossággal mutatja be a középiskola eddigi életét, tanulóit, tanárait, biennáléit. 

Mintaértékű ez a kiadvány, hogy mi mindent nyújthat egy iskola a diákjainak, a városnak. Negyven évfolyam végzősei szólalnak meg benne, hogy mit jelentett számukra az itt töltött négy esztendő, helyet kapott az összes osztály teljes névsorral, mintegy hétezer tanuló 1955-től, visszaemlékeznek a tanárok és az egykor itt dolgozók is, a sikeres kórusok tagjai, a közkedvelt biennálék szervezői. Összességében árad a szeretet minden megszólalásból. 

Bakóné Aradi Éva pedig nem pihen már elkészült a következő kötet terve, mely szakmailag, az itt zajló képzéseket illetően dolgozza majd fel a Táncsics lassan hetven esztendős történetét. S mint megtudtuk, van értelme, mert az egykori igazgatónő az emberektől és a városvezetéstől szinte naponta kap hozzá szeretetteljes szavakat.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!