Elege lett

2023.05.16. 07:38

Felmondott a Tüke Busz vezérigazgatója, Péterffy ismerőse lehet az új vezér

Alighanem elege lett a folyamatos pénzügyi problémákból, a szocialista „szakemberekből" a cég körül, valamint a sofőrhiány miatt kialakult járatkimaradások miatti panaszáradatból.

Bóka Máté

Fotó: Zsolt Biczo

Elege lehetett Bánkuti Istvánnak, az Tüke Busz Zrt. vezérigazgatójának abból a huzavonából, amit vele és a céggel műveltek az elmúlt években, ó hétfőn be is jelentette lemondását a vezérigazgatói címről és az igazgatósági tagságáról. Bánkuti ugyan nem hangoztatta, de több jel is arra mutatott, hogy a Gyurcsány Ferenchez húzó Péterffy Attila polgármester MSZP-s köreiben nem volt túl "népszerű", mert nem volt feltétlen pénzügyi függésben tőlük.  

Szocialista káderekből is elege lehetett

Úgy tudjuk, hogy Bánkutinak nem igazán lehetett ínyére, hogy a vállalat vezetésének élére, a cég igazgatóságába az MSZP volt pécsi elnökét, Gulyás Emilt ültette be a városvezető. Kifogásolhatta azt is, ahogyan a városházi cenzúraosztály működött, mivel ez rányomta a bélyegét az önkormányzat egészére. Az MSZP-közeli Bodnár Imrének, Péterffy baráti ügyvédjének, illetve köreinek tízmilliókkal történő kistafírozásával, illetve politikai eszközként használt jogi eljárásaival sem érthetett egyet. 

Bánkuti a Tüke Busznál ráadásul úgy került vezérigazgatói pozícióba, hogy hiába kerestek többször is, nem találtak mást erre a posztra, pedig ő nem a napi ügyek intézésére vállalkozott a cégnél, hanem az igazgatóság elnökeként inkább stratégiai kérdésekben vett volna részt. 

A csőd szélén táncolnak

A távozása egyébként annyira nem is meglepő, hiszen az elmúlt években a vállalat súlyos pénzügyi problémákkal küzdött, az utóbbi időben pedig gyakorlatilag a csőd szélén táncolt, ráadásul az utasok részéről is folyamatossá váltak a kritikák a járatok kimaradása miatt. Ennek jórészt a sofőrhiány volt az oka, de hiába figyelmeztette a béremelés szükségességére már másfél évvel ezelőtt a nemzeti oldal a baloldali városvezetést, Péterffyék ezt nem vették komolyan – csak jóval később léptek –, ezért például tavaly egy év alatt harminccal csökkent a buszvezetői létszám a vállalatnál. 

Már kedden lehet új és baráti vezér!

A hétfő éjjel portálunk birtokába került, készülőfélben lévő városházi előterjesztés szerint a Tüke Busz vezérigazgatói posztjára a francia multi, a Veolia kezében lévő, tüzelőanyaggal foglalkozó Pannon-Biomassza Kft.-nek a volt ügyvezetője,  Skutnik Tibor kerülhet. Az új vezető megemelt fizetésért (havi bruttó 1,3 millióért), valamint 70 százalékos prémiumért dolgozhat. Skutnik az utóbbi időben már a balos önkormányzat berkein belül volt, hiszen a Dél-Kom Kft. cégvezetőjeként dolgozott, ahova botrányos körülmények között került a baloldal jóvoltából. 

Az önkormányzati előterjesztésben egyébként úgy fogalmaznak, hogy a döntés mögött az áll, hogy cég "menedzsmentjét a járműpark folyamatos és az elektromos buszok egyre növekvő arányú használatához szükséges műszaki fejlesztések, a gazdasági környezet változásai a jövőben olyan kihívások elé állítják, amelyeknek való megfelelés a korábbinál magasabb szintű közlekedésszakmai és műszaki készségeket igényel".

A cég igazgatóságában is lehet változás: szegedi busz-, troli- és villamosközlekedési tapasztalatokkal bíró dr. Németh Zoltán Ádámot neveznék ki az igazgatóság tagjának, az eddigi igazgatósági tagból, Bata Lászlóból pedig elnök lehet. Az MSZP-s Gulyás Emilt vélhetően nem érintik a változások.  

Erőműves-veoliás Pécsen nem vész el

Ismert, a francia multinak több százmillió forintnyi osztalékot fizetett ki a baloldali önkormányzat az ex-hőerőmű vezér Péterffy Attila irányításával, amint a pécsi kassza közelébe kerülve erre alkalma nyílt. 

A hőerőműnél dolgozott egyébként Meixner Barna, a Biokom jelenlegi vezére is, de a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. egymilliós fizetésért alkalmazott HR-igazgatója is ugyanettől a cégtől érkezett, hogy az önkormányzati céget segítse munkájával. Úgy tudjuk, hogy családi szálak révén pedig a Bőrklinika jelenlegi magántulajdonosa – akinek Péterffyék csereügylettel eladták a közvagyont – szintén köthető a hőerőműves társasághoz. Szintén a hőerőműs csapatot erősíti a Városházán a Polgármesteri Kabineten belül Marton Ferenc propagandista is.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!