Pincerendszer

2023.05.04. 10:30

Igazi időutazásban lehet része annak, aki lemerészkedik a mélybe - galéria (videó)

Szerencsésnek mondhatom magam, hogy az április 29-én újra induló Föld alatti Pécs – séta a város alatt programon részt vehettem a többi érdeklődővel együtt. Azt ott tapasztalt időutazást még a Vissza a jövőbe filmtrilógia dr. Emmet Brown-ja is megirigyelné.

Cz.E.

Április utolsó hetét sikerült zsúfoltra szervezni, de amikor a hét végén elégedetten tekintesz vissza az elmúlt napokra, akkor tudod, hogy minden erőfeszítést és fáradsággal való küzdelmet megértek a napok, órák, percek. Miközben a jelent megtapasztaltam a Pécsi Egyetemi Napok keretében, addig a képzeletbeli DeLorean időgéppel a múltba utaztam az Ókeresztény Mauzóleumban és Pezsgőház alatti pincelabirintusban.

Az UNESCO világörökség részét képező pécsi Ókeresztény Mauzóleum rekonstrukciója 2022-ben fejeződött be. Ma már egy új, modern fogadóépület magasodik a római kori sírkamra fölé, ahonnan április 29-én első utunk a mélybe vezetett, ahol megcsodálhattuk a múltat. Közel harmincan vettünk részt a sétán, amelyen idegenvezetőnk, Kántor Zsófia volt. Bevezetett minket a feltárás részleteibe, mesélt a sírkamra falainak freskóiról és arról is, hogy mióta és miért is képezi a világörökség részét ez a pécsi gyöngyszem.

Sopianae, azaz Pécs késő római ókeresztény temetője 2000-ben került fel az UNESCO listájára, azért mert a vármegyeszékhelyen feltárt leletegyüttes építészetében és falfestészetében rendkívül sokoldalúan és összetetten szemlélteti a római birodalom északi és nyugati provinciáinak kora keresztény temetkezési építészetét és művészetét.

Utunk a mauzóleum után a Pezsgőházba vezetett, ahol Bartáné Szilágyi Zsuzsanna vette át a vezetői stafétát, és levitt minket tizenkét méter mélyre a föld alá. De előtte beöltöztetett minket a biztonságunk érdekében. Kalauzunktól megtudtuk, hogy Pécs alatt egy óriási, ötven kilométer hosszú pincelabirintus húzódik, amelyből két kilométer a Pezsgőházhoz tartozik. Talán mondanom sem kell, hogy ez mennyire izgalmas volt, és egyszerre félelmetes is, főleg, ha valaki klausztrofóbiás, mert leérve a pince aljára ránk nehezedett a bezártság súlya, pedig volt kiút.

Az izgalmakat tovább fokozta az is, hogy vezetőnk érdekesen mesélt a Pezsgőház történetéről, a Littke pezsgőről, valamint a pincelabirintus történelméről és az ott zajló eseményekről.

Vajon mit rejt a palack a föld alatt?

Magyarországon a pezsgőkészítés hagyományai a 19. század közepéig nyúlnak vissza. Pécsett Littke Lőrinc alapított pezsgőpincét, ami több mint 150 éves múltra tekint vissza. A pince helyszíne a Pezsgőház alatti két kilométer hosszan futó pincelabirintus. Itt készülnek mai napig is a prémiumkategóriás pezsgők, a Littke brut és a Littke rosé brut. A Littke Pezsgő tradicionális technológiával, azaz Méthode Traditionnelle készül, amely eljárás különlegessége, hogy a pezsgő abban a palackban kerül a fogyasztók asztalára, amelyben erjedt, majd érlelődött.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!