Kerti praktikák nagy melegben

2023.05.29. 12:00

Küzdelem a csigákkal, darazsakkal, a növények gombás megbetegedéseivel

M.B.E.

A nyári forróságban felértékelődik a kert, miután sokkal több időt töltünk a szabadban. Jól jönnek ilyenkor a lombosabb fák, vizet párologtató kismedencék, kaviccsal, térkővel kiemelt utak, melyek látványosan részekre szabdalják a területet. De a mindennapi használat során nem árt néhány részletre odafigyelni.

Gyakori probléma, hogy a kint fiogyasztott gyümölcs, édesség után rajzanak a darazsak. A vadszőlő pedig egy időszakban kifejezetten darázscentrumként funkcionál. Ilyenkor az étkező vagy pihenőhelyek körül helyezzünk el olyan műanyag flakonokat, amelyekbe 3-4 centi magasságban sör és szörp keverékét öntöttük. Aztán úgy működik ez, mint a ragacsos légypapír.

Pécsett Baranyában arra is figyelni érdemes, hogy ne vágjuk nagyon kicsire a füvet, mert hamar kiszárad. Másrészt mindig öntözés előtt vágjuk le a gyepet. Ha pedig öntözés, lehetőleg a hajnali órákban öntözzünk, mivel ekkor a legkisebb a párolgás, s így kevesebb víz elég a locsoláshoz. Hogy miért nem este? Mert az esti öntözéssel éjjelre párát teremtünk a növények között, ami gombás betegségek megjelenését okozhatja. Továbbá ezzel táptalajt teremtünk a meztelen csigáknak.  Ezek a spanyol csigák ugyanis éjszakai életmódot élnek. Ha nedvesen marad éjjelre a növények környezete, jól érzik magukat és elszaporodnak. A talaj takarásával is jelentős mennyiségű nedvesség elpárolgását akadályozhatjuk meg. Erre a célra legtöbbször fenyőkérget szoktak használni.

A szabadban lévő cserepes növényeket a tartós meleg idején naponta kétszer: reggel és este célszerű megöntözni. A már említett gombás betegségek miatt viszont estébként figyelni kell rá, hogy a levelek ne legyenek nedvesek. Ha van sövényünk, és azt folyamatosan nyírjuk, akkor a vizet és a tápanyagot pótolni kell a növények számára. Fontos tudnivaló továbbá, hogy nyáron ritkán, de többet locsoljunk, sőt még a fáknak is szükségük lehet öntözésre.

Kevesen tudják, hogy a kertből vágott virágot legjobb hajnalban szedni. Ilyenkor ugyanis magasabb a víztartalmuk és nem hervadnak el olyan könnyen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!