Kékfrankos lett idén A Tenkes kapitánya bora

2023.05.01. 09:32

Maul Zsolt Creatora nem először lett a legjobb a Szent György Napi Borversenyen

Zs. K.

Fotó: Zs. K.

Immár 38. alkalommal rendezte meg a Tenkes Hegyközség a Szent György Napi Borversenyt, melynek eredményhirdetését szombaton este tartották a siklósi vár Lovagtermében.  A megjelent borászokat és érdeklődőket Nagy Gergely, a Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkára, Ipacs-Szabó István, a Tenkes Hegyközség elnöke, a város nevében pedig Mojzes Tamás alpolgármester köszöntötte.

Fotó: Zs. K. 

Az idei mustrára 71 borász 262 tétele került a bírálók elé. Idén is a vörösborok domináltak: 139 vörösbort, 39 rozét és sillert, továbbá 93 fehérbort értékelt összesen 40 bíráló 7 bizottságban. A borversenyen 9 nagyarany, 68 arany, 143 ezüst, és 39 bronzminősítés született, emellett 3 oklevelet is kiosztottak. 

– Az aranyérmes borok fele a 2022-es évjáratból származott, amely egyrészt az évjáratot dicséri, másrészt biztató abból a szempontból is, hogy nemcsak a versenyre tréningezett borok vannak évről évre az első helyen, hanem a kínálat friss, élő, érdemes végigkóstolni az új tételeket is 

– hangzott el Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke szakmai értékelésében.

Fotó: Zs.K.

A borvidéki tanács különdíját Maul Zsolt Hedonista 2019-es bora kapta. A legjobb kistermelő fehérbor kategóriában: Bajnai József 2022-es olaszrizlingje, vörösbor kategóriában pedig Aszmann Tamás 2022-es Bíbor Kadarkája lett. A legjobb horvátországi bort a Szabó Pincészet adta, egy 2022-es cabernet sauvignont. A Jantsits-díjat fehérbor kategóriában Tollas Gábor 2022-es Ámor bora, vörösbor kategóriában Riczu Tamás 2022-es Rozé Cuvée-je érdemelte ki, a Bajor Péter emlékdíjat pedig a Csányi Pincészet 2022-es olaszrizlingje kapta. A borversenyen a legmagasabb pontszámot elért bor, azaz A Tenkes kapitánya bora Maul Zsolt 2020-as Creator bora lett. 2019 ben egyébként a 2018-as Creator már volt a Tenkes kapitánya bora, és most újra sikert hozott a kékfrankos.

Fotó: Zs.K.

Második alkalommal nevezték meg Siklós város borát, amely a legmagasabb pontszámot elért olaszrizling, vagy olaszrizling alapú cuvée kaphat. Ezt a díjat a Szomor Pincészet 2022-es olaszrizlingje szerezte meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!