Egymilliárd fölött a veszteség

2023.05.12. 19:36

Óriási a baj a pécsi vízszolgáltatónál!

Egyre súlyosabb gellert kap az az ügy, ami onnan indult, hogy a baloldali városvezetők 1,27 milliárdos veszteség után már prémiumot adnának a Tettye Forrásház Zrt. vezérigazgatójának. A helyzet ugyanis sokkal drámaibb, mint az elsőre látszik. Az is kiderült, hogy erősen mellébeszéltek a városvezetők tavaly a cég épületének megvásárlása ügyében és megvezették a pécsieket. 

Bóka Máté

Fotó: AS

A napokban került nyilvánosságra, hogy a szocialista vezetésű gazdasági bizottság azt javasolja Péterffy Attila pécsi polgármesternek, hogy a Tettye Forrásház Zrt. vezérigazgatója, Farkas Tamás kapjon milliós jutalmat már azért is, ha a vállalat „működési engedélyének a fennmaradását biztosítja”. Ennek két része van: egyrészt 1,27 milliárdos veszteségnél többet nem termel, másrészt megőrzi a szolgáltató likviditását. Az MSZP-DK-s önkormányzat jutalomfeltétele egyben azt is jelenti, hogyha az igazgató nem szeretne még prémiumot kapni, vagyis megelégszik az amúgy is millión felüli fizetésével, akkor a cég működési engedélyét is elveszítheti, miközben „nyugodtan” összehozhat a vállalat akár ennél is durvább hiányt.

Rákérdeztek, hogy valóban ekkora a probléma
Az illetékes bizottsági ülésen Barkóczi Csaba fideszes képviselő rá is kérdezett a vezérigazgatóra, hogy ekkora baj van a vállalatnál?
Farkas Tamás beismerte, „ilyen nehéz helyzetben” vannak, elmondta azt is, hogy tavaly amikor felajánlotta az állam, hogy átveszi a céget, akkor készítettek egy döntéselőkészítő anyagot a városházának, amelyben már jelezték, hogy idénre 2,5 milliárdos önkormányzati támogatásra lenne szükségük a működéshez, az engedélyek és a likviditás megtartásához. Azért volt erre szükség, mert az állandó költségeik az elmúlt esztendőkben oly mértékben emelkedtek, hogy például a személyi jellegű kiadásokra az alaptevékenységük árbevételének több mint 60 százalékát költik.

Egyedül nem képesek gazdálkodni
– A cég önerőből nem képes a gazdálkodását megoldani, emiatt is született az a döntés, hogy a Tettye Forrásház egymilliárdért eladni kényszerül a telephelyét – rántotta le ezzel a leplet a baloldal tavalyi politikai kampányáról, amikor a Forrásház telephelyének megvásárlását azzal szöveggel próbálták megmagyarázni, hogy az államtól védik meg a Tettyét. A vezérigazgató hozzátette: ezen felül még 1,3 milliárd forintra lenne szüksége a vállalatnak, ezt is tartalmazza az idei üzleti tervük. Az önkormányzattól azt a visszajelzést kapták, hogy apportként és pénzben megvan erre a fedezett, és a város meg kívánja tartani a társaságot önkormányzati tulajdonban.

 

Elképzelhető, hogy lesz alapdíj a víznél is
A Tettye vezére szerint abban bíznak, hogy az unióval történő megegyezést követően az eu-s forrásokat energiafüggetlenséget célzó beruházásokra is fordíthatják. Ezek kapcsán pedig napelemparkkal, szolárszárítóval tudják csökkenti a költségeiket, hiszen a villamosenergia felhasználásuk továbbra is ötszázötven millió forintnyi többletterhet tesz a társaság vállára. Abban is bíznak, hogy a vízszolgáltatás esetében is hasonló korlátot vezetnek be, mint más rezsidíjaknál, vagyis bizonyos fogyasztásig lesz csak hatósági ár, afelett piaci áron szolgáltathatnak. Egy 6000 forintos alapdíj bevezetése is szóba kerülhet országos szinten, ami évente a Tettyének 450 millió bevételt hozna – mondta. Az igazgató szerint az önkormányzat és a cég vezetése is a kormányzati intézkedésekben bízik.
Érdekesség, hogy éppen az a városvezetés teszi ezt, amelyik az elmúlt években az Orbán-kormányt támadta, helyi politikusait sértegette, lehülyézte.

Majd hitelből megoldják ezt a kérdést is
Az ominózus bizottsági ülésen egyébként az MSZP-sek azt is elmondták, hogy szó volt arról is, hogy 400 milliót kaphat az önkormányzattól a cég több részletben, de most úgy tudjuk, erre mégsem kerül sor. Bár az sem kizárt, hogy hitelből oldják meg ezt is, ahogy az elmúlt időszakban számtalan esetben nyúltak ehhez a módszerhez a baloldaliak, jelenleg pedig 16 milliárdos adósságállománya van a városnak, amit majdnem 2050-ig kell visszafizetni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!