Bama.hu videó

2023.05.28. 20:00

Vívtak, sakkoztak, versenyeztek, és napestig játszottak a gyerekek (galéria és videó)

A gyereknap nem olyan, mint a május elsejei munka ünnepe, szerte a világban csak nagyjából tartják egységesen május végén, június elején.

M:B:E:

20230524 Kecskemét Gyermeknap, a Hosszú Utcai Óvodában Traktor, villogós szolgálati autók, kincskereső és fenntarthatósággal kapcsolatos játékok is szerepeltek a kecskeméti Hosszú Utcai Óvoda hagyományos gyermeknapi programjában. Fotó: Bús Csaba BCS Petőfi Népe Képen: A Hosszú Utcai Ovisok a gyereknapon

Fotó: Bús Csaba

De például Tunéziában januárban, Új-Zélandon márciusban, Mexicóban áprilisban, s közel ötven országban június elsején zajlik. Kubában júliusban, Argentgínában augusztusban van, Németországban szeptemberben, Brazíliában októberben, az arab világban pedig november 20-án rendezik, míg az afrikai országok többségében december 25-én. A nemzetközi gyermeknap megünneplése Törökországból ered, ahol 1920-ban volt az első. Az Egyetemes gyermeknap (Universal Children's Day) ENSZ határozat alapján 1954-től létezik azzal a céllal, hogy megemlékezzenek a világ gyermekeinek testvériségéről és egymás közti megértéséről. 

Hazánkban is az 1920-as évektől vált rendszeressé és 1953-tól lett a kijelölt dátum május utolsó vasárnapja – előírt, hogy május 25. után, így olykor átcsúszik június elejére. 

A kis gyermeknap-történelem után nézzük, mire készülhettek az ünneplők idén Baranyában. A legnagyobb rendezvény ezúttal is Pécsett volt, május 28-án a Zsolnay Negyedben.  Lehetett ügyességi pályán próbálkozni, a Pirogránit Udvarban Csillagterasz és Ninja Warrior képzés várta az érdeklődőket. A Ginkgo téren megvívhatott bárki a PEAC sportolóival, a Major kapu sétányon kézművesek kínálták portékáikat. Rendőrségi és polgárőr járműveket lehetett megtekinteni, családi játszótér volt az E78 teremben és robotok is mozogtak itt. Társasjátékozni lehetett, sakkozni Amrein Rolanddal, és megnyílt a Pagony mesebolt. Felállítottak kötélkertet, mini exathlon pályát és légvárat, több alkalommal szerveztek Varázsóra foglalkozásokat.  Környezetvédelmi terepasztalok, mászófal, óriás csúszda, ugrálóvárak kínáltak önfeledt perceket, extrém motoros bemutatót tartottak és pedálos autókba ülhettek a kisebbek. Volt rajzverseny az álomautóról, a Planetárium kedvezményes belépőkkel volt látogatható, és vásári bábjátékkal, gólyalábas előadással várt a Bóbita szabadtéri színpada.

Megnyitotta kapuit a katasztrófavédelem is a gyerekek és családjaik előtt, sok nebuló szerzett életre szóló élményt a tűzoltóautók, felszerelések között.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!