Népszerű a gazdijogsi

2023.06.11. 07:00

„A felelős állattartásra már a gyerekeket is rá kellene szoktatni”

Több ezren töltötték le azonnal 2021-es megjelenése után és sajátították el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ingyenes gazdijogsiképzését. Azóta is sokan osztják meg a fontos tudnivalókat, nemcsak a kutya, hanem más házi kedvenc tartása kapcsán.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Lang Róbert

Kistelepüléseken, de nagyvárosokban is gyakori, hogy utcán kóborló kutyáról osztanak meg különböző képet a lakók. A gazdit – főként a falvakban – általában ismeri is a közösség, és természetesen tudják róla, hogy folyamatosan figyelmen kívül hagyja az állattartás szabályait. 

Korábban már írtunk arról is, hogy az sem ritka, amikor esténként a kutya sétáltatja magát a kisvárosok vagy falvak utcáin. Ez egyrészt zavarja az itt élőket, másrészt az állatvédelmi törvényre hivatkozva már büntethető is ez a magatartás. Ennek lehetőségével egy-két önkormányzat már él is, hiszen másként nem tudják rávenni az ebtulajdonosokat a szabályok követésére.

– A felelős állattartásra már a gyerekeket is rá kellene szoktatni, főleg, ha olyan családi környezet veszi őket körül, ahol a szülők sincsenek tisztában ezekkel – véli olvasónk, aki állatvédőként úgy véli, hogy akár már az óvodában vagy az alsó tagozatosok körében is lehetne népszerűsíteni és foglalkozások keretében közösen megismerkedni ezzel a képzéssel.

A gazdijogsi-tananyag sikere egyébként felülmúlta a várakozásokat, és a visszajelzések alapján a Nébih Gazdijogsi Junior verziót is készített, amely a 12–16 év közötti gyerekeket és fiatalokat készíti fel a felelős állattartásra. A tananyag fejezeteiből a kutyatartáson kívül a macska, a különböző kisemlősök, a hullámos papagáj, néhány hüllő és az akváriumi halak felelős tartásának feltételei is alaposan megismerhetők. A fejezetek végén a gyerekek minitudáspróbával is ellenőrizhetik, hogy mennyire sikerült elsajátítaniuk a legfontosabb tudnivalókat az állatokkal kapcsolatban.

A kereskedésből nem lehet minden információt megtanulni

Az ember jóhiszeműen azt gondolná, hogy a kisállat-kereskedésekben minden szükséges információt megkaphat például a hörcsög vagy a tengerimalac tartásával kapcsolatban, de gyakori eset, hogy nem tájékoztatják a vásárlót, ha például nem elég méretes ketrecet választ a kis kedvencének, vagy olyan kereket, játékot vesznek, ami nem tesz jót a rágcsálónak, sőt a legrosszabb esetben meg is betegítheti. Az alapos utánajárás, tanulás legtöbbször csak akkor jellemző az újdonsült gazdikra, amikor már pár hete megvan a kis kedvenc, illetve az eszközök, amelyeket aztán a felelős gazdik le is cserélnek, amikor megtudják, hogy azok nem megfelelőek az állat számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!