Zajlik a munka

2023.06.21. 11:30

A helyi művészeti csoportok új otthont kapnak: ősszel nyit a komlói Kaptár

A város központjában megépült Kaptár Művelődési Központ műszaki átadása megkezdődött, szeptembertől pedig helyi művészeti együttesek már meg is töltik élettel az új létesítményt. Az idei Komlói Amatőr Színházi Találkozónak is ősszel már az új komplexum ad otthont.

Wald Kata

Fotó: Laufer László

Megkezdődött a közelmúltban a Kaptár műszaki átadása – a folyamat, amelynek során az esetlegesen felmerülő hibák javítására is sor kerül, legfeljebb harminc napig tart. Ezzel párhuzamosan zajlanak a belsőépítészeti munkák és a bútorzat beépítése, valamint az egyéb eszközöknek – mint például a kamaraterem speciális nézőterének – a kivitelezése. 

Mint azt Polics József, Komló polgármestere lapunk érdeklődésére elmondta, nyár végére minden elkészül, a város kulturális és művészeti életében jelentős szerepet betöltő épületet szeptember 1-jén ünnepélyes keretek között adják át. Ekkortól a jelenleg a Közösségek Házában működő adminisztrációs részleg átköltözik a Kaptárba, az ezáltal felszabaduló helyiségeket pedig civil szervezetek, egyesületek vehetik majd használatba.

A Pöndöly Néptáncegyüttes is szeptembertől már a Kaptárban tarthatja a próbáit csakúgy, mint a Súgólyuk Színház társulata. – Az első nemzetközi rendezvény, amelynek otthont ad az új komplexum, a Komlói Amatőr Színházi Találkozó lesz, szeptember végén – emelte ki a polgármester. 

A város központjában, a Komlói Színház és a Közösségek Háza közötti területen megépült Kaptár az egyike annak a négy nagy projekt­nek, amely megvalósítására a 2020. év végén összesen mintegy 3,5 milliárd forint kormányzati támogatást kapott az önkormányzat. A helyi művészeti csoportoknak új otthont adó, számukra professzionális munkakörülményeket kínáló komplexummal a komlóiak régi álma válik valóra: az új, többfunkciós épületben a kamaratermen kívül több próbaterem, öltözők és közösségi helyiségek kaptak helyet. 

A bányászat interaktív bemutatása is teret kap majd

A József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény épületének teljes körű átalakítása is jól halad: a műszaki átadás befejeződött, az installációk már készülnek, és a bútorok beszerzésével kapcsolatos szerződéskötésre is hamarosan sor kerül. A beruházás ez év végére elkészül, és a jövő év elejétől fogadja a látogatókat a teljesen megújult, a város turisztikai vonzerejének növelésében meghatározó szerepet betöltő intézmény. 

A szintén állami támogatásból megvalósuló beruházás során a dinoszauruszok korának koncepciója mentén alakult át az épület a pincétől egészen a padlásig. Az eddig üresen álló tetőterében épülő látogatóközpontban a Komló múltját jelentősen meghatározó bányászat interaktív módon történő részletes bemutatása is teret kap. 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!