Különös bánásmódot igényelnek

2023.06.03. 15:00

A kert nélkül is termeszthető kis méretű zöldségek díszítik az ételt, és egészségesek is

W.K.

A mikrozöldek nem csak díszítik ételeinket, de rendkívül egészségesek is: vitamin-, aminosav-, enzim-, antioxidáns- és ásványianyag-tartalmuk magas, ahhoz azonban, hogy valóban az egészséges táplálkozást szolgálják, nagyon fontos, hogy termesztésük, tárolásuk és szállításuk is megfelelő legyen. 

A mikrozöldség nem csíra, hanem olyan, rendszerint 7­­–14 napos növény, amelyen már megjelentek apró hajtások, levelek. A legnépszerűbbek a rukkola, koriander, bazsalikom, fodros kel, retek, vízitorma, káposzta, zöldborsó, spenót, cékla, saláta. Ezek a kert nélkül is termeszthető kis méretű zöldségek tökéletes kiegészítői lehetnek a különböző salátáknak, szendvicseknek.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arra hívja fel a figyelmet, hogy a mikrozöldségek, előállítási technológiájuk miatt különösen kitettek a kórokozó baktériumok megtelepedésének. Ha nem megfelelően termesztik, szállítják, tárolják, a nyersen való fogyasztást követően hasmenést, hányást, lázat és gyomorpanaszokat okozhatnak.
A szakemberek éppen ezért azt tanácsolják, hogy vásárláskor mindig friss terméket válasszunk, ha kellemetlen a szaga, ne együk meg. Az is fontos, hogy soha ne puszta kézzel, hanem csipesszel, vagy tiszta gumikesztyűben kezeljük a mikrozöldséget tisztítás előtt és alatt is. 

A közelmúltban a Szupermenta program tesztjén a Nébih szakemberei borsó és retek mikrozöldeket vettek górcső alá: helyszíni ellenőrzéssel egybekötve 11 termőhelyről gyűjtötték be a hatósági felügyelők  a termékeket. Vizsgálták, hogy az előállítás körülményei megfelelnek-e a vonatkozó higiéniai előírásoknak, továbbá ellenőrizték a magokat, a csomagolóanyagokat, a címkén feltüntetett információkat, a nyomonkövethetőséget és a kötelező regisztráció meglétét is. A Nébih tájékoztatója szerint élelmiszerbiztonsági és -minőségi szempontból mindent rendben talált a hatóság, azonban a címkézésre és a nyilvántartásra vonatkozó kifogások miatt két esetben eljárást indítottak az ellenőrök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!