Baranyában is reszkettek a dílerek

2023.06.28. 07:00

Orfűről látták el kábítószerrel a környező városokat, településeket

Országos razziát hirdettek a rendőrök, melynek fókuszában a drogdílerek álltak. Baranya vármegyében a legnagyobb drogfogás Orfűn történt.

Zsigmond József

Fotó: Keresztesi Balázs

Az országos bűnügyi akciósorozat keretében a rendőrség mintegy 300 ezer adag kábítószert vont ki a piacról, amelynek a feketepiaci összértéke közel félmilliárd forint. Az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főigazgatóság által elrendelt akció célja az új pszichoaktív anyagokkal, valamint a gyógyszerhamisítással kapcsolatos bűncselekmények felderítése, azok felszámolása és megelőzése, amelynek fókuszába a terjesztői magatartás visszaszorítása került. Az ország valamennyi vármegyéjét érintő akciósorozat az elmúlt hetekben zajlott. Ez idő alatt a rendőrség a bűnügyi szolgálata 317 drogügyben 461 embert hallgatott ki gyanúsítottként. Közülük 125 személyt őrizetbe vettek, 111-nek a letartóztatását, és 5 ember bűnügyi felügyeletét rendelte el a bíróság. A kutatások alkalmával lefoglaltak többek között 820 tő kannabiszt, valamint 55 kilogramm marihuánavirágzatot, 55 kilogramm amfetamin-típusú anyagot, 2 kilogramm kokaint, közel 20 kilogramm katinon származékot, és 2114 darab ecstasyt.

 

Baranyában is lecsaptak a dílerekre a rendőrök. Pécsen, Komlón, Sásdon, Orfűn razziáztak, több drogdíler kezén kattant a bilincs. A legnagyobb drogfogás június 20-án történt Orfűn, ahol egy 36 éves sásdi férfit fogtak le. A férfit azzal gyanúsítják, hogy 2021 januárja és szeptembere között egy dark web felületen keresztül német és holland drogkereskedőktől postai kézbesítéssel jelentős mennyiségű koffeint, extasyt, amfetamint, valamint egy speciális savat vásárolt, amely drog otthoni előállításához szükséges. A nyomozás során a férfival szemben továbbá bizonyítékok merültek fel, hogy a 2022-es és 2023-as évben anyagi haszonszerzés céljából különböző drogokat – kokaint, marihuánát, metamfetamint – terített Baranya, illetve Somogy vármegyében. A férfihoz köthető ingatlanokban – Orfűn, Pécsett, és Sásdon – kutatást tartottak a nyomozók, amely során összesen bruttó 194 gramm, különböző kábítószergyanús anyagot, kábítószer gyanúját keltő tablettákat, valamint több száz doboz potencianövelő szert találtak. A rendőrök vagyonvisszaszerzés céljából lefoglaltak két személygépkocsit is, illetve 360 Eurót és 2,4 millió forintot. 

Fontos útravalót kaptak a diákok
A razzia a bűnmegelőzésre is fókuszált annak érdekében, hogy a diákok a nyári szünetre fontos útravalót kapjanak. 
Amíg a nyomozók elfogtak, kutattak, kihallgattak és őrizetbe vettek, addig a bűnmegelőzési területen dolgozó kollégák a kábítószerek és az új pszichoaktív anyagok veszélyeit bemutató előadásaikkal és interaktív projektjeikkel közel 78 ezer embert tudtak személyesen megszólítani. Országos szinten több mint 300 településen jelentek meg a bűnmegelőzési egységek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!