Kapcsolódik Drávacsehi és Tésenfa

2023.07.27. 21:40

A jövő évi Bőköz Fesztiválra szeretnék átadni az új kerékpárutat

Rajnai-Zsíros Krisztina

A kép illusztrácó

Sikerrel pályázott Drávacsehi és Tésenfa önkormányzata a Területi- és Településfejlesztési Operatív Program Pluszban kerékpárút kialakítására. Az elnyert több mint 437 millió forint támogatásból egy új bicikliút-szakasz épül, amely rávezet majd a meglévő nemzetközi, kerékpáros-turisztikai hálózatra, az EuroVelo-ra. 

Németh Tamás, Drávacsehi polgármestere elmondta, az útvonal az EuroVelo13 útvonal és Drávacsehi közötti, „Régi Fekete-víz” bal oldalán lévő töltésen vezet majd, és az arról leágazó bekötő ágon, majd Drávacsehi belterületén kerékárút kijelöléssel éri el a településközpontot. A nyomvonal így Tésenfa külterületén, és Drávacsehi kül-, és belterületén halad. 

A községvezetőtől megtudtuk, a projekt előkészítési munkálatai éppen a napokban kezdődtek meg, és a közbeszerzési eljárás lefolytatása után várhatóan ősszel, vagy év végéig szerződnek majd a kivitelezővel, és remélhetőleg jövő tavasszal, amikor az időjárás engedi, megkezdődhetnek a munkálatok. A töltésen haladó szakasz hasonlóképpen vegyesforgalmú lesz, mint a Fekete-víz töltésén vezető mostani EuroVelo13 útvonal, hogy a kerékpáros forgalom mellett (elsősorban) a Vízügyi Igazgatóság járművei, valamint az Igazgatóság által kiadott engedély alapján más járművek is közlekedhessenek rajta. Drávacsehi belterületén kerékpáros pihenőhelyet, kerékpárparkolót és szervízpontot is létesítenek, emellett információs táblákat helyeznek ki, amelyek megkönnyítik a turisták számára a tájékozódást.

A projekt átfogó fejlesztési célja, a település és környezetének adottságára építve az aktív kikapcsolódást választó hazai és külföldi túrakerékpárosok számára a település alternatív célpont legyen. Az EuroVelo13-on egyébként hétvégente folyamatos a kerékpáros forgalom, erősebb napokon legalább 5-600 kerékpáros teker az útvonalon. Drávacsehi önkormányzata a település fejlődését a turizmus fejlesztésével kívánja elérni, ennek érdekében a faluban több turisztikai célú fejlesztést/programot terveznek végrehajtani. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!