Reagált a DRV

2023.07.27. 07:00

Álhírek terjedtek a siklósi ivóvízről a közösségi médiában

Közleményt adott ki kedden délután a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV) a siklósi ivóvízzel kapcsolatban. A lakosságot arról tájékoztatták, hogy a közösségi médiában álhír terjed, és az ivóvízzel nincs semmi probléma.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: PaniYani

Álhír terjed a siklósi csapvízről – tette közzé a DRV kedden délután. Mint a közművállalat írja: „Tudomásunkra jutott, hogy álhír terjed a közösségi médiában azzal a hamis tartalommal, hogy a siklósi csapvíz vízminőségi probléma miatt nem fogyasztható. Ez az állítás nem igaz, a vezetékes ivóvíz Siklós településen és a környékén is biztonsággal iható és felhasználható. Az ivóvízből az illetékes nép­egészségügyi hatóság bevonásával és felügyeletével kétnaponta mintát veszünk, azt bevizsgáljuk, és amennyiben bármilyen problémát tapasztalunk, szakembereink azonnal intézkednek. Egy esetleges vízfogyasztási korlátozásról pedig – a vonatkozó jogszabályi és belső szabályzatainkban foglalt előírásoknak megfelelően – haladéktalanul értesítjük az érintett felhasználókat.” 

Hogy honnan ered az álhír, azt nem tudjuk, ugyanakkor a szolgáltató közleményét kedden rengeteg siklósi és Siklós környéki lakos megosztotta a közösségi médiában. A hozzászólók két fotót csatoltak a közlemény alá, melyen sárgás a víz. Az egyik lakos azt írta: „voltak kint többször is, vízmintavétel is volt, és azt mondták, ez rendben van. Végfelhasználók vagyunk, és ez az oka. Csak éppen mindig is azok voltunk, de előtte semmi gond nem volt a vízzel...”. A panaszához a kommentelő még azt is hozzáfűzte, hogy két év alatt háromszor cseréltek bojlert és kicserélték a csöveket is, mert azt mondták, az is okozhatja. A probléma viszont nem oldódott meg, a víz sárgás maradt. 

 

A DRV honlapján egyébként több olyan közleményt is olvashatunk, amely a szolgáltatási területén jelentkező vízminőségi problémákról ad tájékoztatást. Egy hete például a Fejér vármegyei Pákozd lakosait értesítették, hogy a vas és a mangán határérték feletti a vízben, korábban pedig (július 6-án) a szágyi fogyasztók kaptak arról információt, hogy az egy év alatti csecsemők és a várandósok egészségére nézve kockázatos nitrittartalom jelenhet meg a vízhálózaton. A siklósi ivóvízzel kapcsolatban nincs ilyen tájékoztató. Kerestük a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt.-t, hogy a keddi közleményük előtt és után mennyi és milyen jellegű lakossági panasz érkezett hozzájuk, és hogy mi okozhatja az ivóvíz sárgás színét Siklóson, de lapzártánkig nem kaptunk választ az érdeklődésünkre. 

Szigetváron idén őszre szűnhet meg a probléma

Mint arról korábban többször is írtunk, Szigetváron a Szent István lakótelepen, valamint több utcában a családi házaknál is, már legalább egy éve panaszkodnak a lakók a sárgás vízre. Mint a szakértői vizsgálatok feltárták, a víztisztító műben, a medencék belső oldalfalán lévő műgyantabevonat negyven százaléka lemállott, ami miatt a víz a rendszerben található fémes részekkel érintkezve korróziót idézett elő, ez okozza a vízzavarosodást több otthonban is. Ezzel kapcsolatban Nagy Csaba országgyűlési képviselő a múlt héten jelentette be, a kormány forrást biztosít az ivóvízminőség visszaállításához szükséges beavatkozásokra, így – várhatóan őszre – a Baranya-Víz Zrt. által üzemeltetett iker szolgálati medencéket felújítják, a vízműhöz közeli lakótelepen pedig elvégzik a társasházi lakások házi bekötéseinek esetleges fertőtlenítését, öblítését, cseréjét is. 

Megkaptuk a szervezet válaszát

,,A vezetékes ivóvíz Siklós településen és a környékén is biztonsággal iható és felhasználható, társaságunkhoz nem érkezett hivatalos bejelentés a vízminőséggel kapcsolatban. Az ivóvízből az illetékes népegészségügyi hatóság bevonásával és felügyeletével kétnaponta mintát veszünk, azt bevizsgáljuk, és amennyiben bármilyen problémát tapasztalunk, szakembereink azonnal intézkednek.

Emellett a bejelentett vízminőségi problémákat is minden esetben kivizsgáljuk. Kérjük a felhasználókat, hogy ha problémát tapasztalnak az ivóvízzel kapcsolatban, jelentsék be a DRV-infovonalon, a 06 80 240 240-es telefonszámon, ahol az 1-es menüpont kiválasztásával közvetlenül elérhetik diszpécserünket.

Általánosságban elmondható, hogy az ivóvíz akkor lehet zavaros, ha a felhasználási hely közelében a vízáramlás megváltozik a szokásoshoz képest valamilyen okból – ez lehet csőtörés miatti kizárás, a szokásosnál nagyobb mértékű vízkivétel (medencetöltések), áramszünet stb. Ilyenkor az ivóvízvezeték falára lerakódó üledék felkavarodik, a víz ettől zavarossá válhat, illetve elszíneződhet. Ilyen esetekben a bejelentést követően kollégáink az érintett vezetékszakasz tűzcsapról történő átmosásával tudják orvosolni a problémát. Az elosztó hálózaton és a bekötővezetékeken kívül is bekövetkezhet csőtörés és meghibásodás az ingatlanok belső hálózatán, valamint a villanybojlerek is okozhatnak vízminőségproblémát."


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!