Őszre elkészülhet

2023.07.19. 20:00

Nagy Csaba öntött tiszta vizet a szigetvári pohárba

A szigetvári vízzavarodási gondokra Nagy Csaba, a térség parlamenti képviselője keresett megoldást, a forrás is rendelkezésre áll, és a kivitelezés is megkezdhető – közölte a fideszes politikus. Várhatóan már idén ősszel megszűnhetnek a problémák.

Bóka Máté Ciprián

Nagy Csaba, a térség parlamenti képviselője több elkeseredett szigetvári polgár megkeresése után, májusban írásban kereste meg V. Németh Zsolt víziközmű-ágazatért felelős államtitkárt a szigetvári ivóvízminőség romlása miatt. A levelében részletesen beszámolt az eddig történtekről, valamint a problémáról, ami azt követően jelentkezett, hogy egy nagyobb beruházást hajtottak végre a rendszerben.

Az államtitkár a válaszában tájékoztatta a jobboldali képviselőt, hogy az ügyben felkért külső szakértő megállapította, hogy a jelenlegi, tarthatatlan vízminőség pontosan miért alakulhatott ki. A vizsgálatból kiderült, hogy a víztisztító műben, a medencék belső oldalfalán lévő műgyanta bevonat negyven százaléka lemállott, ami miatt a víz a rendszerben található fémes részekkel érintkezve korróziót idézett elő, ez okozza a vízzavarosodást több otthonban is.

A fideszes politikus úgy érvelt, hogy a hibák feltárása után a probléma megoldása a feladat, amiben a kormány partnere lesz a szigetvári polgároknak. Ennek érdekében a vízműtelepen lévő, Baranyavíz Zrt. által üzemeltetett iker szolgálati medencéket teljes körűen fel kell újítani, a vízműhöz közeli lakótelepen a társasházi lakások házi bekötéseinek esetleges fertőtlenítését, öblítését, cseréjét is meg kell oldani. Nagy Csaba közölte azt is, hogy már előkészület alatt van a beavatkozási terv is az okok megszüntetésére, és az államtitkárság szerint a szükséges forrásbiztosítás a jelenlegi kivitelezői szerződésmódosításokat követően rendelkezésre áll, és megkezdhető a kivitelezési munka, amivel helyreállítható az ivóvízminőség Szigetváron.

Az államtitkárság úgy számol, hogy tíz hét alatt a kivitelezés is megtörténhet, és őszre már helyreállíthatja a szolgáltató és a kivitelező az ivóvízminőséget a baranyai kisvárosban. Amíg a hatályos jogszabályoknak nem felel meg a vízminőség, addig nem is zárhatják le a műszaki átadás-átvételt sem.

Magas vaskoncentrációt mértek

Megírtuk, a probléma már jó ideje fennáll Szigetvár egy részén, már lakossági fórumot is tartottak az ügyben. A Szent István lakótelepen kívül is sok helyen, családi házaknál is érzékelhető a vízminőség romlása, például a Görösgali, a Batthyány és a Bajcsy-Zsi­linszky utcákban. A lakóházaknál már korábban is mértek 200 µg/l-es vaskoncentráció-határértéket jóval meghaladó, 500 µg-os értéket is. A pontos okokat pedig sokáig csak találgatni tudták, így a vizsgálattal végleg le tudták zárni az ezzel kapcsolatos kérdéskört.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!