Bama.hu videó

2023.07.03. 07:00

Egy életre szóló kalandban vehettek részt a fiatalok (galéria, videó)

Amikor beköszönt a nyár, akkor táborok tömkelege jön velünk szembe. Van olvasói, van zenei, van egyházi, van írói, és még sorolhatnánk. Azonban mi most az átlagtól igen eltérőben jártunk, ahol a kulcsszó a hazafiasság volt.

Czeczon Emese

Fotó: Laufer László

Létezik Komlón egy településrész, Mecsekjánosi, ahol öt napig, június 26-tól június 30-ig huszonkét gyerek vert tábort, hogy részt vegyen egy igen izgalmas és életre szóló kalandban. A Magyar Honvédség ugyanis idén is meghirdette több tematikában induló nyári táborait, amelyek közül a Magyar Honvédség 5. Területvédelmi Ezred 52. Területvédelmi Zászlóalj által megrendezett honvédelmi tábort a csütörtöki napon látogattuk meg.

A 15 és 18 év közötti korosztályba tartozó fiatalok éppen egy paintball mérkőzésre, és az idei évben újításnak számító médiakamion kipróbálásra készültek, amely valójában egy repülésszimulátor volt.

Ezzel kapcsolatban Schmidt Raul, tizenhét éves komlói gimnazista osztotta meg gondolatait velünk, amíg arra várt, hogy sorra kerüljön. Elmondása szerint már kívülről nagyon érdekesnek látszott a szerkezet, hiszen valóságszerűen és élethűen mutatta be a repülést. Raulnak ez már a második honvédelmi tábora volt – kiemelte, hogy minden részét élvezi, de sportolói múltja miatt azokat a feladatokat kedvelte leginkább, amelyek a fizikális erőnlét fejlesztéséhez kapcsolódtak.

Mint megtudtuk, egy nap menete hasonlóan épül fel, mint egy honvédségi rendszerben. Van ébresztő, ébresztő utáni tisztálkodás, öltözködés, ezt követően a napot sporttal folytatják a fiatalok. Minden reggelt testnevelési foglalkozással indítanak, majd azt egy újabb tisztálkodás, és egy közös reggeli követ.

– Az étkezés után jönnek azok a programok, amiket hétfőtől péntekig a tábor menetébe beillesztünk – részletezte lapunknak Németh Gábor zászlós, aki a tábor céljáról is mesélt nekünk. – Alapvetően a Honvédelmi tábor célja az volt, hogy a gyermekeket a hazafias létformával megismertessék, és hogy olyan ismeretekre is szert tehessenek itt, amelyeket később is hasznosítani tudnak a hétköznapokban. Ráadásul a gyerekek testközelből találkozhatnak olyan katonákkal, akik számukra példaképek lehetnek.

A csütörtöki napot egyébként Pécs belvárosában zárták a fiatalok, ahol idegenvezető segítségével felfedezték a város történelmi épületeit, sok érdekes információval gyarapítva tudásukat. Azonban a történet itt nem ért véget: július első hetében újabb csapat érkezik, a 12-15 éves fiatalok, hogy életre szóló élményt szerezzenek a honvédelmi táborban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!