Nem árt tisztában lenni a minőséggel

2023.07.15. 12:00

Gondolt arra, hogy csak aromát ízlel, amikor egy jégkrémet csemegézik?

A „csokoládés” és a „csokoládé ízű” jégkrém nem ugyanazt jelenti – hívja fel a figyelmet internetes közösségi oldalán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. A különbség, hogy előbbi előállításakor – mint minden csokoládés megnevezésű élelmiszer esetében – csokoládé-összetevőt is alkalmazni kell. Ugyanakkor a „csokoládé ízű jégkrém” csak csokoládéízű aromát tartalmaz, a Magyar Élelmiszerkönyv vonatkozó irányelveinek megfelelően. 

Wald Kata

A jégkrémek fantázianeveiből nem derül ki, pontosan mit rejt a csomagolás, de a termék megnevezése mellett mindig megtalálható a pontos megnevezés. – Ha ebben az szerepel, hogy valamilyen ízű, akkor az azt jelenti, hogy a jég­krém ízesítése kizárólag aromával történt. Például málnaízű jégkrém esetén a málnaízt aromával érte el a gyártó. E szabály alól csak a puncs képez kivételt – emeli ki a hatóság. Jó tudni azt is, hogy a csak aromával ízesített jégkrémek csomagolásán az aroma íze, illetve neve által beazonosítható gyümölcs képe nem jeleníthető meg. 

A fagylaltokkal kapcsolatban az árusítóhelyek tisztaságának fontosságára hívják fel a szakemberek a figyelmet: a fagylaltpult a vásárlói oldalról zárt, a kiszolgálási szünetekben a kiszolgáló felől is cseppfertőzéstől, rovaroktól, portól, szennyeződéstől védett kell, hogy legyen. A pultot nem érheti közvetlen napfény, se eső, se szél. A tisztaság és rendezettség szintén alapkövetelmény. Fontos az is, hogy folyó vizes kanálöblítőt vagy minden tégelyben külön adagolóeszközt, spatulát használjanak. Árulkodó lehet, ha a fagylaltban jégdarabok találhatók, mert az a megolvadt fagylalt visszafagyasztásakor keletkezhet. A szennyeződéstől a tölcsért is védeni kell – az a helyes, ha kiszolgáláskor szalvétával adják át a vásárlónak. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!