A tűző nap árthat a standokra rakott dinnyének

2023.07.15. 20:00

Nehogy keserű legyen a mézédesből a rossz tárolás miatt

A görögdinnye a legegészségesebb gyümölcsök egyike: tömegének 92 százaléka víz, a fennmaradó 8 százalékban azonban nagyon sok az A-, B1-, B6- és C-vitamin, ezen kívül jelentős mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat. An­tioxidánsokban is rendkívül gazdag, amelyek védik a sejteket a káros mutációktól, illetve enyhítik az ízületi gyulladásos, reumatikus tüneteket. A görögdinnye fogyasztása hatékonyan előz meg egyes szívbetegségeket, az asztma tüneteit. 

Wald Kata

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tanácsai szerint egyes jegyekből akár kóstolás nélkül is lehet következtetni a dinnye érettségére: a csíkos héjúaknál az érett állapotot jelzi a világosabb csíkoknál megjelenő halvány vajszín. A kongó hang azonban félrevezető lehet, ugyanis nem feltétlenül az érettségét jelzi, hanem utalhat csupán arra, hogy az adott gyümölcsnek magas a víztartalma. 

Vásárláskor a tárolási körülményeket is érdemes figyelni: ha a dinnyéket nagy rakásba halmozva kínálják, az alul lévők megsérülhetnek, így könnyen romlásnak indulhatnak. A tűző napon való tárolás a dinnye ízének nem kedvez. Lékelt, felvágott dinnyét pedig – a Nébih javaslata szerint – kizárólag olyan helyen tanácsos vásárolni, ahol az eladó számára biztosított a kézmosási lehetőség, megoldott a kés és az asztal tisztán tartása, valamint a dinnyefelek megfelelő csomagolása. Fontos tudni, hogy a lékelt, de meg nem vásárolt dinnye ismételten nem hozható forgalomba. A sárgadinnyével kapcsolatban arra érdemes figyelni, hogy frissen szedett az, amely a méretéhez képest nehéz. Kerülendő a sérült, megnyomódott, vizenyő­sen foltosodott héjú termés. A szakemberek azt javasolják, hogy a kocsánnyal szembeni véget mindig érdemes megszagolni, a kellemes aroma ugyanis kívülről is érezhető. Ha a sárgadinnyének nincs illata, akkor nem tanácsos megvenni. A túlságosan erős, savanykásba hajló illat pedig a túlérettség jele – ez se jó választás. 
A sárgadinnye hűvös helyen 5-6 napig tartható el, és fontos, hogy becsomagolva tároljuk, így nem veszi át más élelmiszerek illatát. Megmosni pedig csak fogyasztás előtt javasolt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!