Fontos a higiénia

2023.08.26. 12:30

Az uzsonnásdoboz, ha nem tiszta, akár fertőzést is okozhat

Bő egy hét múlva indul az új tanév – gondoskodni kell az iskolai felszerelésekről, illetve a megfelelő tízórairól és uzsonnáról. Ezek elkészítésénél és csomagolásánál is kiemelkedően fontos az alapvető higiénés szabályok betartása.

Wald Kata

A kép illusztráció

Fotó: EZ-Stock Studio

Hamarosan ismét kezdődik az iskola – a gyerekeknek gyakori és változatos táplálkozásra van szükségük. Nem mindegy, hogy mit visznek magukkal tízóraira és uzsonnára, illetve az se mindegy, hogy ezek milyen körülmények között készülnek. 

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tanácsai szerint fontos, hogy reggelente frissen állítsuk össze a tízóraira, illetve uzsonnára szánt ételt a korábban beszerezett alapanyagokból. Az általános élelmiszerbiztonsági szabályok betartása ez esetben is elengedhetetlen: alapos kézmosás, tiszta eszközök, külön vágódeszka a hozzávalók előkészítéséhez –ezek a legfontosabbak. 

Az iskolai menzák menüsora általában előre tudható – a Nébih javaslata szerint a kis étkezésekre szánt élelmiszerek kiválasztásakor érdemes megnézni, hogy mi lesz az aznapi ebéd és annak megfelelően dönteni arról, hogy mi kerüljön az uzsonnásdobozba. A csomagolásra külön kell ügyelni: a szendvics szalvétába, majd nejlonzacskóba vagy alufóliába kerüljön, a gyümölcsdarabokat, vagy olajos magvakat külön dobozba, vagy kis zacskóba tegyük. A gyümölcsöt, zöldséget alaposan meg kell mosni és lecsepegtetni csomagolás előtt. 

– Fontos, hogy olyan uzsonnásdobozt és palackot válasszunk, ami könnyen tisztítható és hűthető, nincsenek olyan részei, ahol beragadhatnak az ételmaradékok és megtelepedhetnek a baktériumok

 - emeli ki a Nébih. Az is fontos, hogy a doboz jól záródó legyen, ugyanakkor könnyen nyitható. – A dobozokat minden használat után mossuk el, a maradékot és a csomagolóanyagokat pedig dobjuk ki, mert fertőzést okozhatnak – javasolják. 

A gyermekkel is beszéljük át, hogy az otthonról vitt ételek közül mi az, amit eltehet délutánig, és mit célszerű elfogyasztania még a délelőtt folyamán. Ezen kívül célszerű a gyermek táskájába nedves törlőkendőt is tenni, hogy étkezés előtt mindenképp legyen lehetősége megtisztítani a kezét. 

Az iskolatáska vállpántja legyen széles

Az iskolai felszerelés alapeleme az iskolatáska, amelyet a legtöbben úgy igyekeznek kiválasztani, hogy több tanévig is kitartson. Az iskolatáska kiválasztásánál mindig az egészség legyen a fő szempont, mindemellett persze az is fontos, hogy a gyerek örömmel viselje. Szakemberek szerint az egyik legfontosabb kritérium, hogy az iskolatáska súlya ne haladja meg a gyermek testsúlyának tíz százalékát. Különösen figyelni kell arra, hogy vastag, állítható pántjai és lehetőleg külső zsebei is legyenek. Az ideális iskolatáskának két vállpántja van. A manapság egyre elterjedtebb válltáskák és az oldaltáskák esetében nem egyenletesen oszlik el a terhelés, csak az egyik vállra nehezedik minden súly, ami az egészséges testtartásnak nem kedvez. A merevített, párnázott hátrész és a széles vállpántok kényelmesebbé is teszik a súly viselését. Előnyös, ha van derékpánt is a hátizsákon, a súly így a medencecsontra nehezedik, leveszi a vállakról a terhelést. Az iskolatáska a tarkón ne érjen túl, a csípőtől egy kicsivel magasabban helyezkedjen el, és ne legyen szélesebb a gyermeknél. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!