Mégsem mondott le?

2023.08.22. 15:40

Barkóczi Csaba fideszes képviselő szerint Kóbor József lépése csupán színjáték

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Laufer László

Hangzatos kiállásnak tűnt, hogy a Diana téri fairtás után lemond a díjazás nélküli zöldbiztosi posztjáról, de Kóbor József LMP-s pécsi városházi képviselő egyáltalán nem biztos, hogy szakított a Gyurcsány Ferenccel tárgyaló Péterffy Attila polgármester koalíciójával. Nem tudni, hogy a több százezres fizetéssel járó környezetvédelmi bizottság elnöki posztjáról lemondott-e, vagy lemond majd.

2021 augusztusában a DK, a Jobbik, az MSZP és az LMP Péterffy Attila jelenlegi polgármesternek közösen jelentette be, hogy az LMP-s Kóbor József belép a baloldali koalícióba. Akkor Kóbor úgy fogalmazott, hogy azért teszi ezt, mert a frakciószövetség tagjaként jobban tudja a „zöld pártját” és a választóit képviselni. A zöldbiztos ugyan külön díjazást nem kapott mindezért, viszont egy 1,1 milliós költségtérítési kerettel rendelkezhetett.

Az LMP-s politikus pár hónappal később a belépéséért cserébe aztán a környezetvédelmi bizottság elnöki posztját is megkapta az MSZP-DK-s városvezetőktől, ami már megemelt fizetést jelentett számára, így azóta havonta bruttó 440 ezer forint érkezett a számlájára. Topán Lászlót, akkor még momentumos politikust pedig éppen azért váltották le a városfejlesztési és innovációs bizottság elnöki posztjáról – ezzel csinálva helyet Kóbornak –, mert a Mandulás kempingben elgondolt szocialista luxuslakóparkos fejlesztésnek ellenállt.

Kóbor az ezután a részben létrehozott, részben megújított környezetvédelmi és innovációs bizottság élén a szélesebb közvélemény előtt kevésbé ismert, inkább kisebb fajsúlyú ügyekben hozhatott „döntéseket”. Jellemző, hogy a Szigeti úti bicikliút-fejlesztést is érintő sajtótájékoztatóra is inkább egy DK-s képviselőt, a nemzetiségi tanácsnokot delegálták a városvezetők, aki aztán úgy mutatkozott be, hogy ő „A Pécsi Mikromobilitás Egyik Élharcosa”. 

Hétfőn kerestük Kóbort, a munkatársait és az LMP-t is, hogy az ex-zöldbiztos lemond-e a bizottsági elnöki posztjáról is Péterffyék fairtása miatt, de nem reagált egyikük sem. Barkóczi Csaba fideszes képviselő szerint Kóbor lépése csupán színjáték, mert le is mondott, meg nem is. Úgy véli, hogy nem lehet félig asszisztálni a természetkárosításhoz, félig pedig azt elítélni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!