Városházi vizit

2023.08.21. 07:00

Gyenge lábakon áll a baloldali koalíció Pécsen

Továbbra is csak az MSZP biztosította Péterffy Attila pécsi polgármestert arról, hogy a következő választáson is számítanak rá polgármesterjelöltként.

Bóka Máté Ciprián

Gyurcsány Ferenc viszont még nem adta  áldását rá, és az LMP-s zöldbiztos kiugrásával egyelőre úgy tűnik, az LMP inkább saját jelölttel indul 2024-ben, mintsem a Gyurcsány-körökhöz húzna.

Az elmúlt hónapokban egymásnak többször is ellentmondó információkat kaptunk arról, hogy az MSZP-sek helyi erős embere, Puch László kihátrált Péterffy Attila, pécsi polgármester mögül. Aztán éppen az MSZP volt az, amelyik elsőként jelentette be a baloldali pártok közül, hogy újra mellszélességgel támogatják a jelenlegi városvezetőt 2024-ben, persze ettől még az oligarcha levehette a kezét a belső városvezetői körről.

A szocialisták nem is nagyon tehettek mást, hiszen néhány százalékos pártként Pécsen Péterffyvel a saját túléléséért küzd, és a pénzügyi-ügyvédi-tanácsadói hálóját is erre építették fel. Az MSZP ugyanis úgy lett uralkodó helyzetben az önkormányzatnál és sikerült elnyomnia a DK-s hangokat, hogy ezt a helyi hálóját tudta használni, miközben a DK, mint a legerősebb ellenzéki párt szállította a voksok jó részét. 

A városvezető Péterffy ezzel a helyzettel tisztában lehet, éppen ezért rohant el a pécsi közgyűlést is hátrahagyva Dobrev Klára pécsi fórumára, és találkozott Gyurcsány Ferenccel többször, hogy megpróbálja ezzel is begyűjteni Gyurcsány támogatását – ő azonban ennél dörzsöltebb politikusként erre nem volt hajlandó mindeddig, hiszen az alkudozás a baloldalon a hatalmi pozíciókért még el sem kezdődött. 

A kisebb pártok közül az LMP-s zöldbiztos, Kóbor József nemrég kénytelen volt bejelenteni lemondását, miután a Diana téri fák kiirtása már neki sok lehetett, pedig lényegében egyáltalán nem emelte fel a hangját Péterffyék akciója ellen. Ennek a tétova mozgásnak az lehetett az oka – fogalmaztak a városházi körökben –, hogy az elméleti szemléletű Kóbornak imponált, hogy egy számára fontos ügyben kapott pozíciót, pedig a gyakorlati életben szinte semmi különösebb eredménye nem volt a posztnak és inkább csupán a politikai sakkjáték része volt, hogy Péterffyék megerősítsék többségüket a közgyűlésben.

Kóbor lemondását egyébként azzal hozták összefüggésbe forrásaink, hogy a párt azt tervezi, hogy önálló polgármester-jelöltet indít az önkormányzati választáson, és még ha nem is így lesz, ezzel a lépéssel megerősíthetik az alkupozíciójukat, amikor a Gyurcsány vezette baloldallal kell tárgyalni képviselőjelöltekről.

Az LMP-n kívül azonban a Momentum már szavazóbázisát is tekintve is komolyabb tényező lehet, s bár Pécsen egyszer már a miattuk reccsent meg a baloldali koalíció, de miután visszatáncoltak az MSZP-DK-s városvezetésbe, még nagyobb árat kérhetnek a közgyűlési szavazataikért, illetve a választóikért Péterffyéktől, főleg ha az LMP ténylegesen megpróbál leszakadni a Gyurcsány-körökről. 

Ebben a szituációban Péterffyék a függetlenség mítoszával még próbálkoznak, de egyre hervatagabb módon tudják ezt a látszatot elhinteni, hiszen az MSZP az elmúlt években már nagyon mélyen beépült a városvezetésbe.

A baloldali polgármester ugyanakkor a jobboldaliakat, konzervatívokat is függetlenség álarcával akarta maga mellé édesgetni, többek között ennek is volt betudható, hogy a Pécsi Egyházmegyével látványosan igyekezett szorosabb kapcsolatot kialakítani. Sőt, információink szerint Péterffy a saját, személyes érdekeit is szem előtt tartva a háttérben ugyanígy közeledne a kormánypárthoz is – erre 2019 előtt is volt példa –, csakhogy az elmúlt évek arroganciája, stílusa és városvezetői attitűdje miatt a személyes ambícióira már nincs fogadókészség, csupán a város érdekében tárgyalnak vele, már ha ez ügyben is tenne lényegi lépéseket a polgármester – mondták lapunknak a nemzeti oldalon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!