Itt a legnagyobb a pozitív változás

2023.08.14. 15:40

Még mindig tizenkétezer embernek nincs munkája a megyében

Az egy évvel korábbinál 11%-kal kevesebb, 12 ezer álláskeresőt tartottak nyilván 2023. március végén Baranya vármegyében.

Bama.hu

Baranya vármegyében 12 ezer álláskeresőt tartottak nyilván 2023. március végén. Ezzel tovább folytatódott a 2021 áprilisa óta tartó csökkenő tendencia, a fogyás mértéke az országban itt volt a legnagyobb. A pályakezdő álláskeresők (680 fő) 32%-kal kevesebben lettek, az összes álláskeresőhöz viszonyított arányuk 5,7%-ot tett ki – írja legfrissebb elemzésében a KSH.

Ezer lakosra az országos átlagnál több, 34 álláskereső jutott, a vármegyén belül arányuk a Pécsi járásban volt a legkedvezőbb (16), a Sellyei és a Szigetvári járásban pedig a legkedvezőtlenebb (75).

Az álláskeresők legnagyobb hányada (43%-a) legfeljebb az általános iskola 8 osztályát végezte el, emellett 29%-uknak szakmunkás, szakiskolai bizonyítvány, 22%-uknak érettségi, illetve technikum volt a legmagasabb végzettsége, 5,5%-uk pedig diplomával rendelkezett. A 25 év alatti fiatalok és az annál idősebbek között egyaránt a legfeljebb alapfokú végzettségűek képezték a legnépesebb csoportot.

Az álláskeresők 31%-a legfeljebb 3 hónapja nem tudott elhelyezkedni, arányuk növekedésével párhuzamosan 13%-ra nőtt az álláskeresési járadékban, és 22%-ra csökkent a szociális ellátásban részesülők hányada. Álláskeresési segélyt – az idősebb korú álláskeresők arányának emelkedésével összefüggésben – az egy évvel korábbinál több, az álláskeresők 15%-a kapott. E változások következtében az ellátatlanok aránya összességében 49%-ra nőtt. A tartósan állás nélkül lévők száma 23%-kal kevesebb volt a 2022. márciusinál.

Március végén 1,2 ezer betöltetlen álláshelyet tartottak nyilván, 50%-kal kevesebbet az egy évvel korábbinál. Tíz üres álláshelyre itt jutott az egyik legtöbb, 100 álláskereső, 43-mal több, mint 2022 márciusában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!