Megkereste lapunkat az egyesület ügyvezetője

2023.08.07. 17:30

Egy esküvőhöz írásos nyilatkozat kell, de egy LMBTQ-rendezvényhez nem volt erre szükség?

A Civil Közösségek Házát működtető Nevelők Háza Egyesület ügyvezetője, Vincze Csilla a lapunkhoz fordult azt követően, hogy megírtuk, Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület elnöke szerint a pécsi kisgyerekeket is nyíltan kipécézte magának az LMBTQ-lobbi, a városvezetés pedig asszisztál ehhez a háttérben. 

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Löffler Péter

A Pécsi Pride előtt felvezetésként úgynevezett Szivárványos Napot akarnak tartani augusztus 19-én Pécsett, a Civil Közösségek Házában. A Freedom Club Magyarország és az Amnesty International Magyarország rendezvényének ismertetője szerint kiállítást mutatnak be „fontos LMBTQ+-emberekről az Ókortól kezdve napjainkig, miközben a legkisebbek egy kreatív sarokban töltik el az időt, a nagyobbak pedig akár kvízeznek, akár a drag fotósarokban kreálnak ruhakölteményeket”. (A dragqueenek olyan férfiak, akik nőnek öltözve mutatnak be sokszor szexuális töltetű műsort, táncokat.) 

Vincze Csilla szerint „nem a Civil Közösségek Házában tervezik tartani, hanem a Nyugati Várfalsétány egy szakaszán, nevezetesen az Esze Tamás u. 5. épület mellett lévő területen, ami egy közkert, a város összes polgára szabadon használhatja a hét minden napján. Erre a közterületre kért engedélyt az Amnesty International mint szervező a rendőrségtől, s egyeztetett az önkormányzat illetékes munkatársával is”.

A programot szervező Amnesty International Magyarország helyi koordinátora Vincze Csillára hivatkozva lapunknak küldött levelében azt is közölte, hogy „nem kell engedélyeztetni a közterület-foglalást a Nevelők Háza Egyesülettel, hiszen a közterület szabadon használható bárki által”. 

Csakhogy információink szerint a Nevelők Háza Egyesület kezeli az említett közterületet, erről még haszonbér­leti szerződést is kötöttek a várossal, sőt most is elérhető a honlapjukon egy olyan, Péterffy Attila polgármester regnálása idején megjelent felhívás, ami erre a szerződésre hivatkozik. Bár nem kizárt, hogy ez valamikor megszűnt, ám lapunk munkatársa érdeklődő állampolgárként megkérdezte a Civil Közösségek Házától, hogy egy esetleges polgári esküvő megtartásához mire lenne szükség az ott található Angster-emlékmű körül, amire az a választ kapta, hogy az esküvőhöz a Civil Közösségek Házától egy befogadónyilatkozatot kell kérni, amit persze meg is adnak. 

Azaz a fentiek szerint tehát, míg egy esküvőhöz írásos, befogadói nyilatkozat kell, addig egy LMBTQ-rendezvényhez nem volt erre szükség, vagy legalábbis Vincze Csilla ezt a körülményt nem említette meg a lapunknak. 

Pénteken hiába kértük ki az önkormányzattól az adott közterületre vonatkozó, közvagyont és közpénzekkel való gazdálkodást érintő, jelenleg is érvényben lévő haszonbérleti szerződést, a városháza nem reagált megkeresésünkre. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!