A pécsi városvezetők hallgatnak

2023.08.06. 07:00

A Gyurcsány-párt helyi erős emberei inkább meg sem említették a magyar közösséget

Rendszerint naponta ad ki a pécsi önkormányzat bármilyen témában közleményt, még akkor is, hogyha ezzel magánembereket is érintenek.

Bóka Máté Ciprián

A Péterffy Attila jelenlegi polgármester által irányított sajtóosztály megkeresésünkre ezúttal is hallgatott. Az utóbbi napokban arról számoltak be a lapok Kárpátalján, hogy ismét helyiek vesztették életüket a fronton az ukrán-orosz háborúban. Köztük olyan is volt, akiknek neve, vezetékneve is arról tanúskodik, hogy kárpátaljai magyar felmenőkkel rendelkezik. 

A pécsi baloldal ugyanakkor tavasszal nem fogadta el azt a békepárti állásfoglalást, amellyel csatlakozhattak volna a Parlament által meghozott békepárti határozathoz. 

Abban ugyanis az is szerepelt, hogy az Országgyűlés felhívja a figyelmet arra, hogy a katonai konfliktus súlyosan érinti a kárpátaljai magyar közösséget, már eddig is sokan adták az életüket a háborúban, de további kárpátaljai férfiakat visznek a frontra. A halált okozó fegyverek szállítása emberek ezreinek életébe kerülhet. 

A határozat azt a célt szolgálja, hogy a mielőbbi béke érdekében lépjenek fel az uniós államok, és egyben elítélték Oroszország katonai agresszióját. A Brüsszelben elfogadott gazdasági szankciók nem csillapították a háborút, és az orosz gazdaságot sem kényszerítették térdre, sőt a szankciók eredményezte magas energiaárak megfizetésével Oroszország háborúját finanszírozza Európa.

A Péterffy Attila polgármesterrel is tárgyaló Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció, illetve hátországa számtalanszor tett arról tanúbizonyságot, hogy a külhoni magyarok ellen igyekeznek a hazai közéletet hergelni, hol nyíltabban, hogy kevésbé nyíltan. A pécsi közgyűlési tagjaik tavasszal ezt burkoltan tették meg, hiszen olyan nyilatkozattal álltak elő a jobboldali békepárti határozattal szemben, amelyből egyszerűen kihagyták a  magyar közösség megemlítését. Csütörtökön az újabb kárpátaljai áldozatokról szóló hírek kapcsán erről szerettük volna kérdezni az önkormányzatot, de nem reagáltak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!