Rengeteget spórolhatunk

2023.08.12. 07:00

Egyre fontosabb, hogy odafigyeljünk a mindennapos vízfogyasztásra

Hogy az árammal hogyan lehet takarékoskodni, azt az elmúlt téli időszak nagyon jól megtanította, hiszen olyan áremelkedéssel kellett számolni, hogy az ember kétszer is meggondolta, bekapcsolja-e az elektromos eszközeit, vagy sem – írta meg a köpönyeg.hu.

Bama.hu

Mostanra nyilvánvaló vált az is, hogy a vízzel való spórolás ugyanilyen fontos, hiszen a döbbenetes melegek és szélsőséges csapadékeloszlás vízhiányos időszakokhoz vezet. 

Természetesen lehet azzal kezdeni a felsorolást, hogy a kerti medencéket és zuhanyokat felejtsük el, de ez nagyon sok esetben nem, vagy csak nagy lemondásokkal valósítható meg. Ha már van medence, akkor legalább arra ügyeljünk, hogy a lehető legkevesebb víz menjen veszendőbe. Ha nem téliesítjük, hanem leengedjük a vizet, akkor azt locsoljuk el a kertben, hiszen ha 1-2 hétig nem vegyszerezzük, a növényeknek sem árt. 

Az esővíz gyűjtése szintén olyan részlet, ami a kertben viszonylag könnyen és egyszeri beruházással megvalósítható. Ez pedig nemcsak nagy mennyiségű víz spórolását teszi lehetővé, hanem a veteményt vegyszermentesen tudjuk öntözni, ami nem utolsó szempont. 

A szürke víz felhasználására a mindennapokban égetően nagy szükség lenne, azonban ezt megoldani egyelőre nagyon nehéz és körülményes is. Annyit mindenképpen megtehetünk, hogy a fürdőkád helyett a zuhanyt választjuk, hogy a fogmosáshoz elzárjuk a csapot és hasonló apróságok, melyek összességében nagy megtakarítást eredményeznek. 
A WC öblítésére ivóvizet használni nonszensz, de más lehetőség egyelőre nemigen mutatkozik. 

Az öblített víz mennyisége azonban csökkenthető. Ezt a tartályon is be lehet állítani, ha leemeljük a tetejét, de ha erre nincsen lehetőség, egy nagyobb műanyag palackot töltsünk meg vízzel, és helyezzük a víztartályba, így is spórolhatunk vizet – nem is keveset! 

Hideg vizet a nagy melegben nem a csapból, hanem a hűtőből érdemes nyerni, mivel a csapból rengeteg vizet elfolyatunk, mire a víz kellemesen hűvös lesz. Ha a hűtőben tárolunk egy palack csapvizet, akkor a hideg víz azonnal adott, nem pazarlunk. Tusolni sem kell minden nap! Ez természetesen nem a nyári, izzasztó időszakra igaz, de télen, amikor az ember igazán még csak meg sem izzad, kimaradhat a tusolásból is egy-egy nap, ebből gond biztosan nem lesz, a bőrünk pedig még hálás is lesz érte! 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!