Megmérettettek

2023.08.31. 15:40

Két aranyérem: a pécsiek kémiában is tarolnak

Egy rangos, nemzetközi kémiai tudományos versenyen a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának tanulója, Járay-Vojcek Hanna egyéniben és csapatban is első helyezést ért el.

Czeczon Enikő

Forrás: Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma hivatalos honlapja

A Tbilisziben megrendezett Nemzetközi Kémiai Tornán augusztus 17. és 23. között a verseny történetének eddigi legeredményesebb szerepelését mutatta be a magyar delegáció. Ezt a középiskolásoknak szóló tudományos vitaversenyt, amelyen három kontinens számos országa képviseltette magát, idén hatodik alkalommal hívták létre.  

A verseny magyarországi szakmai vezetője, Botlik Bence az MTI-nek adott nyilatkozatában elmondta, hogy a Nemzetközi Kémiai Torna egy angol nyelvű tudományos vitaverseny középiskolás diákok számára, akik hatfős csapatokban versenyeznek, és 12 előre megadott, nyílt végű feladatot próbálnak megoldani. A csapatok feladata, hogy prezentálják a saját megoldásaikat, illetve tudományos vita keretein belül megvédjék azokat, válaszoljanak a szakmai zsűri kérdéseire, és a többi csapat megoldásainak gyenge pontjait megtalálják. Ehhez nemcsak a kémiai ismereteikre van szükségük, hanem a tudományos szakirodalom kritikus feldolgozására, kiváló angol nyelvtudásra, a csapattagjaikkal való hatékony együttműködésre, és a megfelelő stratégiai gondolkodásra is.

A versenyen több kihívást jelentő feladatot kellett megoldani a versenyzőknek. Tervezniük kellett egy kémiai analóg számítógépet áram nélkül, ki kellett fejleszteniük egy kémiai alapon működő közlekedési lámpát, de egy olyan hipotetikus szituációt is modellezniük kellett, amelyben bizonyos biomolekulákat nemtermészetes aminosavak váltanának ki a sejtekben. 

A multidiszciplinaritás nagy hangsúlyt kap a tornán, így fizikai, biológiai, illetve mérnöki és informatikai kérdésekre is választ kellett adniuk a versenyzőknek a kémiai témák mellett. 

Négy napon keresztül folytak a viták négy fordulóra osztva, amelyet végül egy döntő forduló követett. A torna történetében másodszor jutott be mindkét magyar csapat a döntőbe, és az egyik magyar csapat abszolút elsőként, míg a másik csapat ezüst elismerésben részesült, két magyar diák, Járay-Vojcek Hanna és Burkódi Mikes pedig holtversenyben szerezte meg az egyéni abszolút első helyet. 

A pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának tanulóját, Hannát váratlanul érte az egyéni első helyezés, mivel az utolsó napig nem is fókuszáltak a verseny ezen aspektusára, a csapat teljesítménye élvezett prioritást az egyéni pontszámokkal szemben. A stratégiájukon felül bizonyos mértékben a szerencse is hozzájárult ehhez a helyezéshez, ugyanis mindhárom szerepkört be tudta tölteni a verseny alatt, kiállhatott előadni, opponálni és bírálni is. Külön öröm Hanna számára, hogy a másik magyar csapatból Mikessel holtversenyben lettek egyéni elsők, ilyenre még nem volt példa a verseny történetében és fantasztikus érzés két aranyéremmel hazatérni. A pécsi tanuló előadása során kémiai analóg számítógéppel működő betegségterjedés-modellezést terjesztett elő. 

A győztes magyar csapat kapitánya, Cserneczky Balázs a tornáról így mesélt az MTI-nek: 

– Végig nagyon szoros volt a döntő, és az utolsó kör pontozását követően a csapattársaim másodpecek alatt összesítették az eredményt, majd láttam hogy szélesen elmosolyodnak – ekkor tudtam, hogy sikerült, igazán felemelő érzés volt. Az utóbbi négy nap óriási kihívás volt az egész csapat számára, és nagyon büszke vagyok a csapattársaimra, hogy az éles helyzeteket is professzionálisan tudták kezelni. Azt gondolom, hogy végig csapatként támogattuk és segítettük egymást, együtt hoztunk döntéseket, és enélkül nem sikerülhetett volna a győzelem.

Fontos megemlítenünk azt is, hogy a tornán több magyar zsűritag is részt vett, akik a BME, az ELTE, a Cambridge-i Egyetem, és az ETH Zürich kutatói és hallgatói voltak, akik a Torna oktatási célkitűzéseivel összhangban különös hangsúlyt fektettek a versenyzők szóbeli értékelésére, ezzel is segítve a szakmai fejlődésüket.  

Ez a verseny azonban nem csupán egy megmérettetés volt. A szakmai részen kívül több olyan szabadidős programot is szerveztek a lebonyolítok, amellyel a különböző országok versenyzői közötti kapcsolat kialakítására, és a helyi kultúra megismerésére fókuszáltak. A réstvevők megismerkedtek a grúz gasztronómiával, meglátogatták a Mcheta nevezetességeit, amelyek az UNESCo világörökség részei, de kirándultak egyet Tbilisziben is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!