Nincs mese, idén is mélyen a zsebbe kell nyúlni

2023.08.17. 07:00

Sorakoznak a tanszerek, telnek a papírboltok

Bő két hét van még a nyárból, ezért lassan minden szülőnek – ha még nem tette, vagy ha nincs már túl rajta – el kell kezdenie gyermeke számára a tanszerek beszerzését.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Für Henrik

Augusztus elejétől füzetek, mappák, írólapok és színes ceruzák lepték el az áruházak polcait, a papírboltok pedig kisebb-nagyobb akciókkal igyekeznek az üzletekbe csábítani a vásárlókat. Az iskolakezdés évek óta egyre többe kerül a szülőknek, a néhány éve még elérhető 50-60 forintos füzet már a múlt, idén a legolcsóbb is inkább 150-200 forintért kapható, de vannak jobb lapminőségű füzetek is, 6-700 forintért.

Az általunk megkérdezett papírboltban az eladó elmondta, míg az elmúlt években általában volt egy nagy kedvenc minta a lányoknál, és egy-kettő a fiúknál, ami nagyon fogyott, ma már nincs igazán trend a mintás termékeket tekintve. A szülők vagy nagyon a legolcsóbbat keresve vásárolnak, vagy a gyerekkel együtt járják végig a boltot, akkor pedig azt a füzetet és tolltartót veszik meg, amelyik a kisdiáknak megtetszik. Az árakra persze mindenki panaszkodik, hiszen míg régebben a legegyszerűbb füzeteket akár 50 forintért is be lehetett szerezni, a papír drágulása azok árát is jócskán megemelte, így mélyen a zsebbe kell nyúlni a tanszerekért.

A papírboltban kapható tanszerek mellett a tornazsákot is meg kell tölteni, amelyet 15-20 ezer forint alatt nem is nagyon tud megúszni a szülő, hiszen a tornacipő is – melyet jó eséllyel kinő egy év alatt a gyerek – minimum 3500-4000 forint. 

– A harmadik-negyedik osztályosok szülei már rutinosak, tehát mielőtt jönnek, megnézik, mi maradt meg tavalyról. A vízfestéket, gyurmát, vonalzót, zsírkrétát jó eséllyel nem kell idén újra megvásárolni, ennyivel könnyebb nekik a helyzet. A leendő első osztályosok szülei viszont igencsak nehéz helyzetben vannak, és aki szűkösebb kerettel gazdálkodik, annak általában nem is elég ez erre szánt összeg. Sokan két-három fizetésből tudják csak kigazdálkodni az iskolakezdés költségét

 – mondta az eladó.

Aki spórolni akar, de jó minőséget is szeretne a gyermekének, annak nehéz kompromisszumot kötnie, hiszen a legolcsóbb füzetek lapjai olyannyira vékonyak, hogy egy radírozás után is elszakadhatnak. Amit pedig a papírboltokban tanácsoltak, az megegyezik a mindenkori pedagógusi ajánlással is: grafitceruzából nem érdemes a legolcsóbbat venni, hiszen nem úgy fognak és a hegyezésük is minden alkalommal bosszúság lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!