Titkokkal körüllengett világ tárul fel a barlangban

Czeczon Enikő

Ebben az időszakban gyakori jelenség, hogy a denevérek úgynevezett nászbarlangokat keressenek fel, amelyek később telelőhelyül is szolgálnak számukra.  Az egyik legjelentősebb nászbarlang a Dunántúlon az Abaligeti-barlang, ezért is szervezik meg már hagyományosan a denevérestjüket, amelyet idén augusztus 26-án tartanak este 8 és 10 óra között.  

Augusztus végén és szeptember elején több ezer denevér fordul meg a barlangnál, ami azt jelenti, hogy nagyobb az esély a sikeres nászra. A párzás ősszel történik meg, majd a magzatfejlődése a téli álom után indul meg. A megszületett kölykök május végén, június elején születnek meg, és egy hónap múlva vállnak önállóvá.  

A denevéresten szakavatott denevérkutató mutatja be az érdeklődőknek a denevérek különleges és titkokkal körüllengett világát. Mindemellett a résztvevők megismerhetik a denevérkutatás módszereit és a jelentőségét. Az esti program keretében az Abaligeti-barlangnál hálóval befogott denevéreket közelről lehet szemügyre venni, és megismerkedni a fajok egyedi jellemzőivel. És még annak is szemtanúi lehetnek az érdeklődők, hogy hogyan vadásszák le a denevérek a víztükör felett alacsonyra szálló rovarokat.