Bama.hu videó

2023.09.29. 20:09

Az új tornaterem új lehetőségeket nyit meg az iskolában (videó)

Pénteken délután, a magyar diáksport napján ünnepélyes keretek között adták át a Villányi Általános Iskola új tornatermét, és a fenntartó egyéb fejlesztéseit.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Zs.K.

A Mohácsi Tankerületi Központ az Emberi Erőforrások Fejlesztési Operatív Program keretében nyert támogatásból és kormányzati forrásból egy új tornatermet épített az iskolaépület mellé. Maczkó Vivien, a Villányi Általános Iskola igazgatója beszédében elmondta, az iskola első tanterme az 1950-es években épült a későbbi Borászat Rt. épületében, majd 1977–78-ban elkészült az első iskolai tornaterem. Tíz évvel később az előtte lévő kispálya is aszfalt borítást kapott. Az 1990-es évek végén nagy sportfejlesztések valósultak meg az intézményben, élénk sportélet folyt az iskolában.

– Megújult 2013-ban a felső tagozat főépülete, a művészeti iskolai épületszárny és nagyon vártunk arra, hogy egy hozzájuk méltó tornaterem is lehessen a sokat megélt, de már felújításra szoruló épület helyett. A fenntartó Mohácsi Tankerületi Központ kiemelten kezelte a villányi tornaterem ügyét, és szakemberek sokasága dolgozott a pályázatuk sikerességéért és megvalósításáért – mondta az igazgatónő. 

A fejlesztés keretében a régi tornatermet elbontották, helyébe pedig egy „A” típusú tornaterem épült, melyet egy térelválasztó rendszerrel meg is lehet osztani. A XXI. század igényeinek megfelelően kialakított természettudományi szaktanterem, egy tornaszoba épült. Az új tornaterem új lehetőségeket nyit meg az iskolai sportkörök, és a környékbeli egyesületek számára, mely végső soron az egész közösségre hatással lehet.

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke beszédében megköszönte Hargitai János ország­gyűlési képviselő közbenjárását annak kapcsán, hogy az eredetileg elnyert pályázati összeget 101 millió forinttal megemeljék, így összesen több mint 470 millió forint költséggel megvalósulhatott a fejlesztés. Kiemelte, az iskolában most már minden adott ahhoz, hogy a diákok korszerű körülmények között tanulhassanak és sportolhassanak, és művészeti nevelésben részesülhessenek. Käszné Lebő Zsuzsanna, a Mohácsi Tankerületi Központ igazgatója megköszönte minden kollégájának a pályázati projektben, valamint a tervezésben és a megvalósításban végzett munkát.

Fotó: Zs. K.

Mayer István, Villány polgármestere elmondta, mindig nagy öröm, amikor egy beruházás végére pontot lehet tenni, hiszen ekkor a település, vagy intézmény egy újabb fejlesztéssel gazdagodhat. Mivel a projekt kevesebb sporteszközbeszerzést tartalmazott, ezért a képviselő-testület úgy döntött, hogy 500 ezer forintot ad át sport­eszközfejlesztésre az iskolának.

Az intézmény összes tanulója műsorral készült az átadóra, volt labdás műsor, mazsorettbemutató, testnevelésórára bemelegítés. Az iskolában a testnevelésórákon kívül röplabdaszakkör és szivacskézilabda-szakkör működik, illetve kölyökfitnesz is elérhető.

 

Fotó: Zs. K

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!