Az eltűnt helyőrség nyomában

2023.09.06. 14:00

Egykori katonák életébe pillanthatunk be, de feleségeik is feltűnnek (galéria)

Az egykori pécsi laktanyák életét mutatja majd be a Pécsi Kulturális Központ Apáczai Művelődési Ház Galériájában nyíló Az eltűnt helyőrség címet viselő fotókiállítás. A tárlat megvalósítása Tomisa Sándor volt katonatisztnek köszönhető. A kiállítás eredetileg szeptember 8-án nyílt volna, de külső okok miatt körülbelül két hónapot csúszik.

Czeczon Enikő

A régmúlt eseményeit megélt emberek emlékeit hallgatva úgy érezhetjük, hogy egy kicsit mi is részesei vagyunk a múltnak, amelynek az a feladata a jelenben, hogy összekössön minket. Nem szabad felednünk az akkor történtéket, hiszen meghatároznak minket. Ezzel a céllal emlékeznek meg a pécsi laktanyákról a tárlaton, valamint mi is a Dunántúli Naplóban, amihez Laufer László fotóriporter osztott meg történeteket.

– A két fő laktanya Pécsen a Bajcsy és az Áper volt. Az előbbi területen született képek még az 1980-as években születtek, ekkor azonban még a katonaság nem volt annyira nyitott a sajtó felé. Legtöbb esetben protokoll eseményekre, például eskütételre voltunk hivatalosak

 – mesélte Laufer László.

Mint megtudtuk, a Bajcsy laktanya bezárása után egyes épületeket a készenléti rendőrök vettek birtokba, de itt helyezték el a rendőrkutyás és a helyszínelő csoportokat is. Nehéz elképzelni, hogy a Táncsics Mihály és a Siklósi út közötti területen egykoron laktanya volt. Kedvenc történetem azonban az, hogy a közelben volt a Szomjas tüzér nevezetű kocsma is, ahová sorkatonák nem tehették be a lábukat, nekik ki kellett csempészni az italokat.

– A másik főszereplője a kiállításnak az Áper laktanya, amelyet 2004-ben zártak be. A 90-es években rengeteg itteni eseményről tudósítottunk, mert ekkor már nyitottak a sajtó felé

 – mesélte fotóriporterünk. – Nagy szó volt ekkor – meg is van fotózva –, hogy lehetett már katonai szolgálatot teljesítő nőket is látni.

Ebben az időben már rengeteg nyílt napot rendeztek, külföldi vendégek is érkeztek, hogy megtekintsék a haditechnikákat, de a sajtós kollégák kimehettek a bakonyi hadgyakorlatokról tudósítani, ahol romos városokat építettek fel, hogy aztán szétlőjék, és újra felépítsék.

Laufer László képein katonafeleségek is feltűnnek, de egyenruha kiosztást, tartalékos katonákat is fényképezett, amelyeket a két hónap múlva nyíló tárlaton megtekinthetnek az érdeklődők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!