Ez balul sült el

2023.09.21. 20:00

Még az e-rollerek pályáztatása sem jött össze, újat akarnak

Azontúl, hogy pár nap alatt a már meglévő közlekedési káoszra Péterffyék rádobtak több száz e-rollert, még az ezzel kapcsolatos városházi pályáztatást sem tudták normálisan lezongorázni. A nyertes pályázóval ugyanis utólag szerződést módosítanak, miközben arra is rájöttek, hogy akár 150 milliót bukhatott volna a város. A káoszt tetézi, hogy új pályáztatást készítenek elő.

Bóka Máté Ciprián

A baloldali városvezetés nem amellett kardoskodott, hogy a közlekedési kultúrában elfogadottabb – bár éppúgy veszélyeket rejtő – elektromos biciklikölcsönző rendszert fejleszti, hanem inkább teret adott az elektromos rollereknek. Ennek érdekében írtak ki pályázatot, aminek keretében egy siklósi cég, a Hopp Mecsek Kft. nyerte el a kizárólagos jogot arra, hogy több száz elektromos rollert működtessen Pécsen – legalábbis eddig úgy tűnt.  

 

Káosz az utakon, a járdákon

Az eredményt ismerjük, az első hetekben szabálytalankodó, veszélyesen közlekedő rolleresekkel lett tele a város, akik senkitől sem zavartatva járdán, zebrán, úttesten, sisak nélkül száguldoztak; hol többen, hol kevesebben, hol kisgyerekek, hol pedig "csak" tinédzserek álltak, állnak rá a járművekre. A szolgáltatás számításaink szerint még a legdrágább pécsi buszjegynél is jóval többe kerül, már akkor is, hogyha csak 5 percig haladunk az új kétkerekűvel. 

Cenzúraosztály hallgat

Nemrég azonban lapunk azt is felderítette – hiszen a városházi cenzúraosztály erről hallgat –, hogy még a rollerekkel kapcsolatos pályázatot sem sikerült a "szakmaiságot" hirdető baloldali városházának normálisan levezényelnie, ugyanis Péterffyék szarvashibát ejtettek. A terv ugyanis az volt, hogy majd az e-rolleres rendszerrel együtt működteti a nyertes pályázó a pécsi elektromos biciklikből álló PécsiKe-rendszert, és ennek szellemében alkották is meg a pályázati kiírást. 

A kiírásban az szerepelt, hogy a pályázó "vállalja, hogy a közszolgáltatóval szerződést köt PécsiKe Közösségi Bérkerékpár Rendszer üzemeltetésére, illetve az e-roller akkumulátorok töltöttségének folyamatos ellenőrzésére, szükség szerinti töltésére és cseréjére. Az utóbbihoz szükséges eszközöket és felszereléseket a közszolgáltató rendelkezésre bocsátja. Ajánlatában határozza meg az üzemeltetési feladatok ellenértékeként a közszolgáltatónak fizetendő havi díjat". 

Nem tudta a "szakmai" baloldal

A pályázati értékelésben ez a kritérium ennek megfelelően súlyozottan szerepelt, tehát ez befolyásolta a beérkező ajánlatokat, valamint azt is, hogy a képviselők milyen szempontok alapján döntöttek június végén a nyertesről. Ehhez képest utólag, amikor már kiválasztották a győztest, kiderült, hogy a PécsiKe-rendszert nem is adhatják ki egy magáncégnek üzemeltetésre, mert azt még uniós forrásból valósította meg az előző városvezetés, és ha a baloldal így tenne, akkor vissza kellene fizetnie Pécsnek az erre évekkel ezelőtt elnyert, legalább 150 milliós támogatást. 

Teljes káosz volt a pályáztatás is

Ám nemcsak ez okozott problémát utólag, hanem egy másik, fontos részlet is. A nyertes cég az önkormányzat által elvárt 100 roller felett ugyanis további 400 eszköz telepítését vállalta – ez is az értékelési szempontok között volt –,  csakhogy az önkormányzat szerint "az eszközpark ötszörös darabszámra emelése jelentősen felgyorsítja az árbevétel növekedését, és ezáltal a közbeszerzési értékhatár elérését. Az árbevétel várhatóan már 3-6 hónap alatt eléri azt az értékhatárt, amely alapján szolgáltatási koncessziós közbeszerzési eljárás lefolytatása válik szükségessé".

Új pályázatot készítenek elő

Az ügy nyár végén, augusztus 30-án került a jogi és ügyrendi bizottság elé, amelyet tehát az uborkaszezonban tárgyalhatott meg néhány képviselő. A bizottság pedig úgy döntött, hogy a fentiek miatt a "korábban elfogadott szerződés tervezetének módosítása vált szükségessé", valamint a "PécsiKe teljeskörű üzemeltetését is magába foglaló, a mikromobilitási eszközrendszer végleges hasznosítása tárgyában lefolytatandó szolgáltatási koncessziós közbeszerzési eljárás előkészítésének megkezdése" is szükséges.

Elhallgatták

Bár a jogi és ügyrendi bizottság augusztus 30-án ülésezett, a Péterffy Attila jelenlegi polgármesterről különböző beállításokban készült fotókat garmadával közlő városházi propagandalap szeptember 5-én még azt írta Péterffy alpolgármesterét idézve, hogy "minden fontos kérdést előzetesen körbejárva döntöttünk arról, hogy kiírunk egy tendert". Az MSZP-DK-s tandem befolyása alatt lévő lap azonban arról nem írt, hogy a háttérben már új tendert készítenek elő, mert valójába minden fontos kérdést előzetesen mégsem jártak körül a baloldali városházán. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!