A barlangokba is beleshettek

2023.09.25. 18:50

Minden évben egyre többen válogatnak az ásványok között

A hétvégén tizennyolcadik alkalommal rendezték meg a Pécsi Ásvány- és Ékszerbörzét a Nagy Lajos Gimnáziumban.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Fotó: Kovacs Liliána

A börzét közel húsz évvel ezelőtt Horváth István Miklós miskolci bányamérnök kezdte szervezni, és az évek során folyamatosan nőtt a látogatók száma, tavaly már 2800-an válogattak az ásványok, valamint az ásványokból készült ékszerek és ajándéktárgyak között. Az e hétvégi börzén 25 kiállító volt jelen.

– Édesapám egész életében ásványgyűjtő volt, emellett műszaki ellenőrként dolgozott sok hazai bánya felújításánál. Így fordult meg Pécsen is, megtetszett neki a város, és azóta szervezte meg itt a börzéket. A kiállítók 90 százaléka az ő ismeretségéből érkezett, így az ország minden pontjáról volt itt ásványokkal foglalkozó kiállító – mondta Horváth Dániel szervező, aki édesapja halála után viszi tovább a börzék megrendezésének hagyományát. 

Minden évben kísérőprogramok is színesítik az ásványbörzét. A látogatókat minden évben 3D vetítésekre invitálják a Caverna Stúdió jóvoltából. A bemutatót olyan barlangászok tartják, akik minden évben exotikus helyeken járnak, és egy egyedülálló, professzionális technikával ők maguk készítik a 3D-s felvételeket. Előadásuk ezáltal minden évben megújul. Az e hétvégi Pécsi Ásványbörzén első napon 4, a második napon 3 előadást tartottak az érdeklődő közönségnek. Emellett a látogatók a manapság nagy népszerűségnek örvendő Hegesztett Örök Karkötőt is készíttethettek a Forever Braceletnek köszönhetően. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!