Bama.hu videó

2023.09.29. 17:30

Nemcsak ismeretet, magabiztosságot is ad a képzés (galéria és videó)

Katonai terepjárót toltak éppen a formaruhás diákok a pécsváradi Baranya Vármegyei SZC II. Béla Technikum és Kollégium parkolójában, amikor szeptember 29-én megérkeztünk az oktatási intézményben tartott Honvédelmi Napra, amely egy közös, bográcsos főzéssel zárult.

Czeczon Enikő

Fotó: Löffler Péter

A honvédelmi nevelés hosszú múltra nyúlik vissza a pécsváradi iskolában, amelyről Zakk Anna igazgatónő adott információt:

– 1996-ban ez az intézmény indította be először a vármegyében a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitánysággal együttműködve a belügyi rendészeti és a határrendészeti képzést. A tanulók pedig nagy érdeklődéssel fordultak a fegyveres szervek munkája iránt, így beemeltük az oktatásba a honvédelmi nevelést is. Az iskola tagja volt a régi Katona/Suli programnak is, ami alapvetően a Honvéd Kadét Program elődje. Ennek jelenleg az egyes programjában vagyunk.

A program két részből tevődik össze, tanórai- és szabadidős foglalkozásokból. Az utóbbiba olyan események tartoznak, mint a Honvédelmi Nap, ahol az iskola területén különböző feladatokat kellett teljesíteniük a csapatoknak. Segítségükre volt a nap folyamán a Honvédségtől érkezett négy fő is. A diákok akadálypályán mentek végig, gránátdobásban, lövészetben mutathatták meg tudásukat, valamint honvédelmi, országzászló és műveltségi teszt kitöltése során adhattak számot tudásukról.

– A foglalkozások során a tanulók nemcsak hasznos ismereteket sajátítanak el, hanem megtanulják, hogy kövessék a szabályokat, mindemellett segítik a csapatszellem erősítést. A legnagyobb előnyök közé tartozik az is, hogy ez a program közösség-összetartó erő

 – emelte ki az igazgatónő.

A 11. B. osztályos tanulója, Reisch Máté elmondta, ez a program segít abban, hogy jobban belelássanak a Honvédség munkájába, és ösztöndíjjal is jár. Mindemellett pedig rengeteg dolgot elsajátítanak, magabiztosságot ad, valamint az ember úgy érzi, hogy tartozik valahová és egyért küzdenek.

Török Andrea 11. A. osztályos diák már most tudja, hogy a Honvédségnél szeretne elhelyezkedni. Motiválta a csatlakozásban, hogy össze kell dolgozni, hogy csapatként tudjanak együttműködni. Mindemellett kiemelte, hogy a program keretében megtanulják azt, hogy nem szabad könnyen feladni, és megértőnek kell lenniük társaikkal szemben.

A Honvéd Kadét Programmal kapcsolatban az igazgatónő kiemelte, hogy ezáltal tudatosítják a fiatalokban a haza szeretetének és védelmének fontosságát, valamint hozzájárul ahhoz is, hogy felelős állampolgárrá váljanak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!