A gatyáskuvik is előbukkant

2023.09.29. 18:50

Ritka madarakat regisztráltak Baranyában

Zsigmond József

A kép illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: 4thebirds

Idén nyáron befejezték a 2022. évi madárfaunisztikai adatok rendszerezését, közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület baranyai csoportja. Az egyesület önkéntesei tavaly közel háromezer jelentést küldtek be számítógépes nyilvántartásba, a terepbejárások során több mint kétszáz baranyai település határba mentek el.

A felmérések során 229 madárfaj előfordulását rögzítették, ami éves rekordnak számít. A megfigyelt madarak száma 723 ezer példány volt. A vármegyében ritkának számító fajok közül többek között ezeket regisztrálták: sarki búvár, vörösnyakú lúd, vörös ásólúd, széki lile, kis goda, tavi cankó, csigaforgató, heringsirály, lócsér, uhu, uráli bagoly, gatyáskuvik, fenyőszajkó, vörösfejű gébics, törpesármány. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület baranyai csoportja megemlítette, hogy a széki lile és a gatyáskuvik baranyai előfordulását első ízben sikerült bizonyítani. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!