Gyógyítás és gyógyulás kísérte őket

2023.09.27. 11:30

Szent Gellért mellett Szent Kozma és Damján vértanút ünnepeljük

Az elmúlt napokban, illetve a héten három nem mindennapi életű szentre is emlékezik a katolikus egyház. Szent Gellért ünnepe szeptember 24-ére, Szent Kozma és Damján napja pedig szeptember 26-ra esett.

Mohay Réka

Évszázadok választották el őket egymástól, ugyanakkor közös pontot jelent vértanúságuk, illetve a gyógyítás és gyógyulás motívuma.

Szent Gellért 980 körül született Velencében. Öt éves volt, amikor súlyosan megbetegedett, s kétségessé vált életben maradása. Szülei egy közeli szigeten lévő bencés monostorba vitték, s fogadalmat tettek, ha a szerzetesek közbenjáró imájára meggyógyul, Istennek szentelik az életét – így is lett, így mindjárt a monostorban hagyták, ahol kiváló nevelésben részesült a bencések által.

A székesegyházban is megjelenik alakja

Magyarországra különös, előre nem várt módon került. A Szentföldre tartott zarándokút során, ám egy vihar elől Szent András szigetére menekült, ahol találkozott Razina pannonhalmi apáttal. Az ő hatására látogatott el István királyhoz, de ezt megelőzően Pécsen is járt, ahol Szent Mór püspök is azon volt, hogy a szent életű, művelt itáliai Gellértet megnyerjék a magyar egyház számára. Gellért végül Istvánnal való találkozását követően elvállalta az ifjú Imre herceg nevelését. Később remete életet élt, ám 1046-ban a Vata-féle pogánylázadás felkelői püspöktársaival együtt elfogták, megkínozták és kétkerekű szekéren a Kelen-hegyről lelökték. Később Gellért sírja körül egyre több csodás gyógyulás történt, s tisztelete hamar komoly méreteket öltött. 1083-ban Szent László király kérelmére a katolikus egyház szentté avatta.

A pécsi székesegyházban több ízben is megjelenik alakja a Szent István, Szent Imre és Szent Mór történetét ábrázoló jeleneteken. A Szent Mór-kápolnában Székely Bertalan munkája által Szent Gellért is látható, az oltárkép bal oldalán külön képmezőn, nevével ellátva is ábrázolta a mártír püspököt. A katedrális déli bejárata feletti, Kiss György által készített, Mária és a kis Jézus előtt hódoló magyar szentek domborművön szintén helyet kapott Gellért főpásztor.

A testvérek a gyógyítók védőszentjeivé váltak

Szent Kozma és Damján neve talán a szentmise szövegéből lehet leginkább ismert. Az ikerpár a 3. században született, életük pontos adatairól keveset tudunk. Egyes források szerint Kilikia vidékéről származtak, orvosnak tanultak, s híressé gyógyításaikról váltak, s arról, hogy e tevékenységükért pénzt nem fogadtak el, a szegényeket is megszabadították betegségeiktől. Tették ezt az evangélium ingyenességének jeleként. Nemcsak köztiszteletben álló gyógyítók, de egyben a kereszténység hirdetői is lettek. A sokak által szeretett testvérpár a Diocletianus-féle keresztényüldözés mártírjaivá vált 303-ban. 

Rómában a Forum Romanum közepén szerény homlokzat mögött ragyogó mozaikdíszítést rejtő templom áll tiszteletükre, melyben ma a Ferences rend szolgál. Mai napig a gyógyítók védőszentjeiként ismertek. Magyarországon a Transzplantációs Alapítvány 2008 óta Szent Kozma és Damján díjjal tüntet ki évente egy olyan személyt, aki a hazai szervátültetés érdekében kiemelkedő munkát végzett – 2020-ban ezt dr. Kalmár Nagy Károly sebész a PTE Klinikai Központ osztályvezető főorvosa kapta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!