Éves rekord

2023.09.02. 21:45

Te tudtad, hogy hányféle madarat láthatunk Baranyában?

A hónap folyamán befejeztük a 2022. évi madárfaunisztikai adatok rendszerezését.

Bama.hu

Önkénteseink tavaly 2942 jelentést küldtek be számítógépes nyilvántartásunk számára. A jelentések összesen 25 793 adatot tartalmaztak. A terepbejárások 211 baranyai település közigazgatási területét érintették. A felmérések során 229 madárfaj előfordulását bizonyítottuk. Ez éves rekordnak számít a megfigyelések eddigi történetében - derül ki a A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány közös hírleveléből. 

A megfigyelt madarak összes száma 723 393 példány volt. A megyében ritkának számító fajok közül az alábbiakat kerültek távcsöveink elé: sarki búvár, pásztorgém, batla, vörösnyakú lúd, vörös ásólúd, széki lile, kis goda, tavi cankó, kőforgató, csigaforgató, kis sárszalonka, fenyérfutó, sarlós partfutó, heringsirály, lócsér, uhu, uráli bagoly, gatyáskuvik, fenyőszajkó, vörösfejű gébics, törpesármány. A széki lile és a gatyáskuvik baranyai előfordulását első ízben sikerült bizonyítani. A pásztorgém fészkelését pedig már biztosra vesszük a sumonyi halastavakon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!