Családi nevelés

2023.10.13. 14:40

A hosszú élet titkát is elmondta a 102 éves ünnepelt (galéria)

Zsigmond József

Fotó: Löffler Péter

Százkét éves lakót köszöntöttek Pécsen, a Baptista Szeretetszolgálat idősek otthonában. Öhlmüller Miklós 1921-ben látta meg a napvilágot Hajmáskéren, ahonnan családja 1922-ben Pécsre költözött.

– Ritka, hogy otthonainkban ilyen magas korú lakót köszönhetünk. Dolgos élet áll Miklós bácsi mögött, erről tanúskodnak az itt kiállított képek, festmények 

– mondta Tóth Zoltánt baptista lelkész.

Öhlmüller Miklós 1957-ben a Mecseki Fotóklub alapítótagja volt, ugyanebben az évben többedmagával megalakítja a Pécsi Irodalmi Színpadot, amely kétszer is elnyerte az Országos Irodalmi Fesztivál legmagasabb elismerését. Miklós bácsi a zenében is jeleskedett, zenei tanulmányait a pécsbányatelepi cserkész zenekarban kezdte trombita szakon, majd a konzervatórium elvégzése után Engel János karnagy szimfonikus zenészei között találta magát, de a sportot sem hagyta ki, 75 éves koráig teniszezett. Művészeti tevékenysége nyugdíjas korára sem hagyott alább, 83 éves korában készítette el első gobelinjét, műveiből kiállítást is szerveztek itthon és külföldön. Mostanában felnőtt kifestők színezésével foglakozik, mint mondták, nincs olyan nap, hogy ne egy ilyen füzet előtt kezdje a reggelt.

– Édesapán csodálatos ember volt. Sokat foglakozott velünk, aranydiplomás kézműves címmel büszkélkedhetett. Minket mindenre megtanított. Arra lettünk nevelve, hogy gyerekeinkkel, unkáinkkal foglalkozzunk

 – nyilatkozta lapunknak az ünnepelt, aki azt is elmondta, mi a hosszú élet titka: A család feladata, hogy a gyerekeinket, unokáinkat csak a jóra neveljük, és nálunk ez sikerült. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!