Bama.hu videó

2023.10.07. 20:00

Emberméretű szurikátát láttak a pécsi állatkertben (videó és galéria)

1931 óta október 4-én az egész világon az állatok kerülnek a középpontba. Ennek a napnak a célja, hogy az emberek és az állatok kapcsolatát erősítse, illetve az együttélés fontosságára is felhívja a figyelmet. Azonban van egy hely, ahol nem csak egy nap szól az állatokról, hanem mind a 365, ide látogattunk el a hétvégén.

Czeczon Emese

Fotó: Czeczon Emese

Kígyózó sor fogadott minket szombat délelőtt a pécsi állatkert bejáratánál. Gyerekek és felnőttek egyaránt izgatottan várták, hogy bejussanak a Pécs Zoo területére, és kezdetét vegye az ünneplés. Mivel az Állatok világnapja ebben az évben szerdára esett, így a pécsi állatkert úgy döntött, hogy ezt a jeles napot hétvégén fogja megünnepelni. Izgalmas látványetetésekkel, kézműves foglalkozásokkal várták a kilátogatókat, azonban az érdeklődők találkozhattak Alexszal, a szurikátával, illetve meghallgathatták a NAV CITES előadását is. A rendőrség is tájékoztatást tartott ezen a napon, amely kifejezetten a felelős állattartás bűnmegelőzési oldalával foglalkozott, nem mellesleg a délután folyamán még a Mancsranch is kitelepült az állatkertbe.

Az Állatok világnapjának az egyik legfontosabb célja, hogy hangsúlyozza az ember és állat kapcsolatát. Ezek alapján joggal merül fel a kérdés, hogy vajon ennyi egyedszám esetében egy állatkertben hogyan tud kialakulni kötelék az állat és az állatkerti gondozók között.

- Nagyon fontos, hogy a gondozó és a gondozott állat között létrejöjjön egy nagyon szoros bizalmi alapú kötődés - részletezte Varga Tamás, a pécsi állatkert gyűjtemény-és nevelési vezetője. - Természetesen vannak olyan protokollok, amelyeket törvény szabályoz, azonban elengedhetetlen az a bensőséges viszony, amelyet ebben az esetben az élelem segítségével tudunk kialakítani itt az állatkertben. Mindezt nem úgy kell elképzelni, mint egy kutya és annak gazdája közötti kapcsolatot, hanem ebben az esetben a gondozott állat egy pozitív dolgot társít az eledel miatt a gondozóhoz, és ha ő megjelenik, akkor már az egyed tudja, hogy jutalomban fog részesülni.

Ez a világnap a felelős állattartásról is szól. Varga Tamás elmondása szerint a legfontosabb üzenet ezzel kapcsolatban az, hogy gondoljuk végig, hogy milyen állatot szeretnénk, azonban érdemes a saját igényeinkre, saját életkörülményeinkre szabni a választást, illetve az is nagyon fontos, hogy mindig alaposan fel kell készülni egy állat befogadására.

Mint megtudtuk, a pécsi állatkert lakóit is örökbe tudjuk fogadni, akár magánemberként, akár egy cégként is. Alapvetően mindez egy pénzügyi támogatás, amely már sok nehéz helyzetben segítség volt az állatkertnek, mint például a covid-időszak alatt. A Pécs Zoo gyűjtemény-és nevelési vezetője lapunknak elmondta, hogy az állatkert az örökbefogadói tevékenységet mindig igyekszik honorálni.

Nem pihen a Pécs Zoo

Hiába köszöntöttek be a hidegebb hónapok, a pécsi állatkert nem fog pihenőidőre vonulni. Jövő héten tartják meg az örökbefogadók napját, amely során az állatkert megköszöni az örökbefogadók munkáját, és lehetőséget kínál nekik, hogy közelebbről megismerhessék az örökbefogadott állatot. Október végén a minden évben nagy népszerűségnek örvendő halloweeni rendezvény várja a érdeklődőket, majd késő ősszel a pécsi állatkert ad otthont a Magyar Állatkertek és Akváriumok Szövetségének éves konferenciájának, a Zoodisputának.

 

 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!