Jön a fűtési szezon

2023.10.08. 11:00

Ezt mindenképpen fogadjuk meg - a kémény ellenőrzése életet menthet

Wald Kata

Fotó: Karnok Csaba

Hamarosan indul a fűtési szezon. A helytelenül használt tüzelőberendezés, kémény, kályha, kandalló, gázsütő, gázvízmelegítő, vagy ezeknek a szabálytalan kivitelezése, illetve a rendszeres karbantartás és ellenőrzés elmulasztása a szén-monoxid megjelenéséhez vezet, aminek végzetes következményei lehetnek. A mérgező gáz jelenlétét kimutató érzékelők használata éppen ezért elengedhetetlen – a megbízható és a nem biztonságosan működő eszközök listája a katasztrófavédelem honlapján megtalálható. Vásárlás előtt célszerű ezt böngészni. A negatív listán szereplő termékek forgalmazását a hatóság megtiltotta a termékek nem megbízható működése miatt – ezek közül semmilyen körülmények között nem szabad vásárolni, akik pedig korábbról ilyen érzékelővel rendelkeznek, fontos, hogy cseréljék le azokat a pozitív listán található termékek egyikére. Jelenleg a negatív listán 32 érzékelő szerepel. 

Fontos tudni azt is, hogy a lakásban lévő por és a pára szennyezi a tüzelőberendezés hőcserélő felületeit, és gátolja az égéstermék elvezetését, ami szintén kedvez a szén-monoxid keletkezésének. Kifejezetten javasolt a gázfogyasztó berendezéseket évente szakemberrel felülvizsgáltatni, ami egyébként a berendezések olcsóbb üzemeltetéséhez is hozzájárul. 
A kémény rendszeres ellen­őrzése is elengedhetetlen, ha ugyanis annak járata leszűkül, például behulló tégla, vakolat, beköltöző madarak, darazsak miatt, akkor a helyiség levegőjét használó, lánggal égő berendezés égésterméke visszaáramlik a lakásba. Ha ez bekövetkezik, a lakásban lévő levegő szén-monoxid-koncentrációja drasztikusan megemelkedik. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!