A háziorvos adja be

2023.10.14. 11:30

Jönnek az ingyenes influenza elleni oltások, érdemes élni a lehetőséggel

Október végétől elérhetők lesznek az influenza elleni ingyenes oltóanyagok a baranyai háziorvosoknál. Mint azt a Baranya Vármegyei Kormányhivataltól megtudtuk, a jövő héten kezdődik meg a térítésmentes oltóanyagok eljuttatása a háziorvosi praxisokba, így az ingyenes oltás október végén már valamennyi rendelőben elérhető lesz a vármegyében élők számára.

Wald Kata

- Az influenza okozta súlyos, kórházi ellátást igénylő megbetegedések, halálesetek megelőzése érdekében a kormány az idei évben is térítésmentesen biztosítja az influenza elleni oltóanyagot a kiemelten veszélyeztetettek számára - emelte ki a kormányhivatal. - Az ingyenes oltás azoknak jár, akik életkoruk vagy egészségi állapotuk miatt fokozottan ki vannak téve a fertőződés veszélyének - például krónikus betegek, hatvan éven felüliek, várandósok -, illetve akik ezeket a csoportokat, az influenzavírus átadása révén veszélyeztethetik, azaz például egészségügyi és szociális szférában dolgozók, illetve tartósan ápolási vagy szociális intézményben tartózkodók - tették hozzá.

 A Baranya Vármegyei Kormányhivatal kérdéseinkre adott válaszaiban hangsúlyozta, az influenza elleni vakcina beadatása azoknak is javasolt, akik nem jogosultak térítésmentes védőoltásra, számukra az oltóanyag orvosi rendelvényre, a gyógyszertárban megvásárolható. 

A védettség általában két-három  hét alatt fejlődik ki, és több hónapig tart, ezért célszerű az oltást mihamarabb beadatni. A kórokozó változékonysága miatt pedig minden évben új vakcinát állítanak elő, ezért kell évente kérni. 

- Az influenza elleni védekezésben az oltás mellett az immunrendszer erősítésének is kiemelkedő a szerepe - hívják fel a háziorvosok a figyelmet. Ennek érdekében ősszel és télen is sok zöldség és gyümölcs fogyasztását javasolják, ezen kívül a friss levegőn való séta, vagy sportolás is segít az egészség megőrzésében. 

Tapasztalataik szerint sok beteg a megfázást is influenzának hiszi - fontos tudni, hogy míg a nátha tünetei lassan, és fokozatosan hatalmasodnak el, addig az influenza szinte azonnal ledönti az embert a lábáról, illetve izomfájdalmak, fejfájás, kimerültség kíséri, ami nem jellemző a megfázásra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!