Sajtóközlemény

2023.10.28. 15:00

Kezdődik a Brázay Kastélypark fejlesztése Pellérden

Pellérd Község Önkormányzata és a Baranya Vármegyei Önkormányzati Hivatal konzorciumban 243,84 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretén belül.

Bama.hu

Fotó: F Armstrong Photography

A fejlesztés célja a Pellérd központjában elhelyezkedő nagy kiterjedésű közpark, a hajdani Brázay kastély parkjának értékmegőrző fejlesztése, a település vonzerőjének megtartása, ezzel együtt az elvándorlás fékezése érdekében folytatott településpolitika támogatásának részeként – írják a lapunkhoz eljuttatott közleményben. 

Pellérd Község Önkormányzata „A Brázay Kastélypark fejlesztése Pellérden” című pályázata 2022. április 04. napon pozitív elbírálásban részesült.

A projekt átfogó célja Pellérd általános környezeti állapotnak javítása, a település fenntartható fejlődési pályára állítása, olyan technológiák, módszerek alkalmazásával, amelyek környezet- és természetvédő módon biztosítják a megépített infrastruktúra, a természeti környezet és a település működését, elősegítik a fenntartható fejlődést. Cél a kijelölt akcióterületen található zöldterület zöld és épített infrastruktúraelemeinek a megújítása, fejlesztése. Továbbá cél okos közpark kialakítása és a biztonságos környezet megteremtése.

A projekt műszaki tartalma az alábbiak szerint épül fel:

  • Kastélypark zöldfelületének megújítása a termőhelynek megfelelő, tájba illő, változatos, a klímaváltozásnak megfelelő, lehetőleg őshonos és mikró klimatikus adottságoknak legjobban megfelelő növények telepítése, több szintes, változatos fajösszetételű, adaptív növényállomány létrehozása.  
  • Játszótér megújítása, a meglévő rönkfa játszótér helyére közel 800 m2-en korszerű fém-fa-műanyag anyagú játszótéri elemek tervezése, megfelelő ütéscsillapó talajok kiépítésével. A kialakításnál figyelembe véve különböző korcsoportoknak megfelelő játékok telepítését, eszközök tanúsítványainak beszerzésével. A játszótér mellett ivókút létesül.
  • Térburkolatos sétány építése.
  • Meglévő pavilon környezetében térburkolat készítése.
  • Közvilágítás építése a meglévő és építendő sétányok mentén a meglévő közvilágítási földkábel cseréje a Kastélypark melletti parkolónál és Park sétánynál.
  • Zárt kutyafuttató kialakítása a Brázay kastélypark dél-keleti részén kerül kialakításra közel 1200 m2 területen.  
  • Utcabútorok elhelyezése.
  • Dísztó feletti barlangkilátó felújítása.
  • Csapadékvíz elvezető árkok feletti gyaloghídak korlátelemeinek cseréje.
  • Wi-fi hálózat és közterületi kamera rendszer kialakítása.

A beruházásnak köszönhetően a Kastélypark növényállományának megújításával, a szabadidős tevékenységek hasznos eltöltésre lehetőséget kínáló fejlesztésekkel gazdagodik a település zöldfelülete, ami az élhető települési környezet meghatározó eleme. A tervezett növénytelepítés eredményeként nőni fog a közterületen lévő faállomány, ami kedvező hatással lesz a helyi klimatikus viszonyokra, hiszen csökkenti a hőszigetelő hatást a település központi részében.

A projektben tervezett tevékenységek megvalósítása hozzájárul a helyi identitás megőrzéséhez, a településen élők életminőségének javításához. Ezek fontos tényezők a fiatalok helyben tartása, az elvándorlási hajlandóság fékezése szempontjából. A projekt hozzájárul a társadalmi jóléthez azáltal, hogy a település vonzóbb és élhetőbb lesz.

A projekt célcsoportját alapvetően a település lakossága, azon belül elsődlegesen a fiatal korosztály, a családos felnőttek alkotják.

A közpark megközelíthetősége akadálymentes lesz.  

A projekt a Széchenyi Terv Plusz program keretében valósul meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!