PTE tervek

2023.10.20. 13:20

Magyarország és az EU fejlődését támogatja új stratégiai céljaival az egyetem

Czeczon Enikő

Fotó: LP

Átfogó fejlesztési stratégiáját mutatta be a Pécsi Tudományegyetem október 20-án. Az eseményen jelentették be az intézmény 2023 és 2030 közötti időszakra kitűzött céljait.

Több területen kutatás, tudomány, egészségügy, művészet szeretne meghatározó szerepet vállalni az egyetem. A kitűzött célokkal szeretné a PTE támogatni Magyarország és az Európai Unió fejlődését.  

A stratégia az alábbi módon fogalmazza meg az egyetem jövőképét: a PTE a jövőben regionális szinten vezető, országos szinten meghatározó, nemzetközi szinten mértékadó szereplővé kíván válni. 

A sajtótájékoztatón jelen volt Dr. Betlehem József, a PTE általános, stratégiai és kapcsolati rektorhelyettese, aki elmondta, hogy az elmúlt évek történései pandémia, infláció  nagy kihívást jelentettek az egyetem számára. Ezek az események tették szükségessé azt, hogy újfajta rendezőelv szerint tekintsék át azt, hogy milyen stratégiai dokumentumok vannak, amelyek jelenleg hatályosak, és hatással vannak az egyetem működésére, és hogy lehet ezeket úgy alakítani, hogy ezek még nagyobb hatékonyságot tudjanak az elkövetkező 2030-ig terjedő időszakban az egyetem számára jelenteni.   

A rendezvényen elhangzott, hogy az egyetem kiemelt szerepet kíván betölteni a dél-dunántúli régióban a szellemi teljesítmény, az itt élők jóléte és a gazdasági fejlődési szempontjából, valamint elkötelezett az olyan környezet megteremtésében, ahol az alap- és alkalmazott tudományok és művészetek széles skáláján virágozhat az innovatív gondolkodás, a kreativitás minden formája. 

A célok között szerepel a fenntarthatóság, a kiválóság a biotechnológiában, illetve az orvos- és egészségtudományhoz kapcsolódó területen, valamint az adattudomány legfontosabb eredményeinek alkalmazása. 

A fenntarthatóság esetén ki kell emelni, hogy az egyetem a klímasemlegesség elérése érdekében élen jár a környezeti terhelés csökkentésében, az erőforrások hatékonyabb felhasználásában, és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásban. A biotechnológia területén pedig szeretnének új ismereteket és fejlesztéseket, technológiákat kidolgozni, amelyek hozzájárulnak a világ jobbá tételéhez. 

A sajtótájékoztatón jelen volt Dr. Bódis József, az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány elnöke, aki megjegyezte, hogy a stratégia megnyugtató, és jövőbe mutató.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!