Egyre többen vannak

2023.10.24. 07:40

Támadnak a varjak: felesleges volt milliókat költeni az elűzésükre

A Magyar Madártani Egyesület baranyai csoportja szerint ablakon kidobott pénz volt a pécsi varjak elűzésére költött milliók, a megyeszékhely állománya ugyanis nemhogy nem csökkent, hanem még nőtt is, a beavatkozással pedig azt érték el, hogy a varjak még nagyobb területen szóródtak szét a városban, így 32 új telep alakult ki, s jóval több is lett belőlük. Pécsett például a folytatódó fészekleverések mellett az egykori Honvéd Kórház területén történt látványos beavatkozás, facsonkolás.

Máté Balázs (Pécsi Újság.hu)

Fotó: Czinege Melinda

A Magyar Madártani Egyesület baranyai csoportja szerint mindez teljesen hiábavaló és így felesleges, ablakon kidobott pénz volt az erre fordított milliók. A Honvéd Kórház területén fészkelő párok egy része szétszóródott a környéken, és most már a központi temető több pontján is megtelepedtek (a temető déli részének keskeny erdősávjában korábban is fészkeltek). 

Teljesen értelmetlen volt a vásártér déli határvonalán lévő fészkek leverése, ahol a varjak jelenléte kevésbé volt zavaró. A fészküket vesztett párok új helyeket keresve ismét megjelentek a kertvárosi panelok közötti fákon, ahonnan korábban a facsonkolások és a fészekleverések miatt eltűntek. Jelentősen nőtt ezzel a „balesetveszély” is, a vállalkozók így már készülhetnek a következő „metszésekre”. 

Minden beavatkozás ellenére a vármegyeszékhely állománya 16,4%-os gyarapodást mutat, a költő párok száma 1041-re tehető. Megszűnt ugyan 6 kisebb kolónia, de Kertvárosban és Uránvárosban 32 új telep alakult ki jellemzően 2–10 páros állománnyal. A varjak tehát még nagyobb területen szóródtak szét. Már az Árpádvárosban is megtelepedett néhány pár. 

A pécsi varjak elsősorban a városi hulladékon élnek, bár rendszeresen kijárnak táplálkozni a környező mezőgazdasági területekre is. A lakosság a saját szemetelésével, a tárolókonténerek fedelének nyitva hagyásával növeli a varjak táplálékbázisát. 

A madarak kiváló alkalmazkodó képességüknek köszönhetően ezt a táplálékbázist teljes egészében kihasználják. Amíg a hulladékgyűjtés nem lesz teljesen zárt rendszerű, addig, a varjak száma aligha fog csökkenni, vélekednek a madártani egyesület szakemberei.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!