A leletek között

2023.11.07. 11:00

Hallott már az úgynevezett „S” keresztvasalatú kardról?

November 18-án 14 órakor a siklósi könyvtár ad otthont a „Vidékünk kincsei” elnevezésű szakmai napnak, a Siklósi Vár- és Múzeumbaráti Kör, a Siklósi Sárkányos Lovagrend, a Siklósi Térségi Könyvtár és Ismeretközpont és a Janus Pannonius Múzeum (JPM) közös szervezésében.

Rajnai-Zsíros Krisztina

Ez alkalomból a JPM régészeti osztályának jóvoltából az érdeklődők betekintést nyerhetnek a Máriagyűdön megtalált mamut- és Árpád-kori leletek feltárásába, majd előadást hallhatnak a mohácsi csatában is alkalmazott, úgynevezett „S” keresztvasalatú kardról és régészeti kutatásáról, továbbá a környéken lezajlott talajradaros vizsgálatokról és eredményeiről, arról, hogy környékünkön milyen történelmi emlékeket rejt a föld. 

Az érdeklődők betekinthetnek a kora újkori orvoslásba, megtudhatjuk, hogy hogyan ismertek fel és gyógyítottak egyes betegségeket és kezelték a sebesüléseket. A végén láthatják, ahogy a siklósi vár Garai-korszakának leleteiből életre kel egy impozáns rekonstrukció. A belépés díjtalan, szeretettel várnak minden érdeklődőt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!