Engedjük el

2023.11.19. 21:00

Úgy fest, leginkább a mesekönyvek a hibásak

A mesekönyvek lapjain, vagy éppen a családi sétákon is van egy tétel, ami szinte minden esetben teljesül: ha mondjuk Orfűn, a tó mellett sétálva vízimadarat látunk, akkor elő a kenyérrel! Ezt azonban nagyon jó lenne már elfelejteni.

Bama.hu

Forrás: szon.hu

A köpönyeg.hu számolt be arról, hogy az MME, vagyis a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület felhívta a figyelmet arra, hogy ne csak a kenyeret felejtsük el, hanem a vízimadarak etetését, úgy, ahogy van! Ennek oka pusztán az, hogy semmi szükségük rá, ráadásul nagyon sokat árthatunk vele a madaraknak és a környezetnek is. 

Az állandó etetés révén a madaraknál kikapcsol a vándorlási ösztön, hiszen élelem van bőven - ez azonban nagyon veszélyes az állatokra nézve. Nem csak az a gond, hogy zsúfoltság alakul ki, az ezzel szorosan együtt járó agresszióval, betegségek terjedésével és a sérülésveszéllyel. A kiszórt élelem jelentősen képes rontani a vízminőséget is, emellett bizony a patkányokat is vonzza, amik a kacsákkal ellentétben se nem cukik, se nem szívesen nézzük, ahogyan ide-oda rohangálnak a parkok sétányain.

A kenyér ráadásul hosszabb távon megbetegíti a madarakat, adott esetben röpképtelenné teheti őket, ami komoly probléma. Ráadásul minél többet etetünk, annál több madár marad itt, annál többet etetünk és így tovább. A probléma önmagát generálja, míg végül óriásivá nő. Az etetéssel olyan területekre is becsaljuk/ott tartjuk a madarakat, melyek az önfenntartó életre alkalmatlanok. A megoldás az etetés kiiktatása, ezzel tehetünk a legtöbbet a vízimadarak egészségéért és a környezet védelméért. Továbbra sem menekülnek majd el, ha meglátják az embert, lehet őket nézni, részei maradnak a mindennapjainknak, de egy egészségesebb, számukra lényegesen előnyösebb formában! 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!