Elkerülik a bezárást

2023.12.06. 17:30

A kisboltban is jó helyen van a posta

Van, ahol bezárt a posta, van, ahol megmaradt, de szűkebb nyitva tartással. A falvak ragaszkodnak hozzá, hogy a postai szolgáltatások helyben, megfelelő körülmények között legyenek elérhetőek, és ne csak a mobilpostát lássák egy-két órára a településen.

Rajnai-Zsíros Krisztina

A Magyar Posta több vidéki postáját is bezárta, így azokon a településeken mobilposta jár, de több helyen sikerült megmenteni, illetve helyben tartani a szolgáltatást. Baranya megyében jelenleg 30 postapartner működik, ezek közül egy postapartner városban, a többi pedig községben található.

A Magyar Posta már a 90-es évek óta lehetőséget biztosít postapartneri szolgáltatóhelyek létesítésére, de a tavaly indult Magyar Falu Program és az idén februárban meghirdetett új típusú postapartneri szerződéses konstrukció tovább növelte a partnerek által üzemeltetett szolgáltatóhelyek számát. Mivel az utóbbi program jelenleg is folyamatban van, a partneri szolgáltatóhelyek számossága napról-napra változik, illetve változhat.

A 30 baranyai postapartnerből 14 korábban is postapartnerként működött, 13 a partneri programok kapcsán, saját üzemeltetésű, működő postából változott postapartnerré, 3 pedig az energiakorlátozások miatt megszűnt posta településén jött létre. Pécsudvardon és Szederkényben a helyi kisboltba integrálódott a posta, s utóbbi helyszínen – a lakók visszajelzései alapján – jobban is működik, mint korábban. 

– Korábban közös ingatlanban működött a bankfiók és a posta, de akkor a sorban állásokra, és az ügyintézésre is nagyon sok panasz volt. A mostani helyen, a kisboltban viszonylag jó helyen van, az ingatlan a település központjában van, eddig csak pozitív visszajelzések érkeztek a változást érintően

 – mondta Maml Balázs, Szederkény polgármestere. 

A Magyar Posta tájékoztatása szerint az általuk idén februárban meghirdetett új típusú program egyre nagyobb népszerűségnek örvend, jelenleg már közel 200 szerződött partnerünk van, melyek kétharmada vállalkozó, egyharmada pedig önkormányzat.

Magyarbólyban az önkormányzat vette át

Magyarbólyban november 6-tól az önkormányzat vette át postapartnerként a posta üzemeltetését. Busz Balázs, a község polgármestere elmondta, ezzel kapcsolatban egyelőre vegyesek a lakossági visszajelzések. Van, aki panaszkodik a csökkentett nyitva tartásra, de sokan örülnek neki, hogy legalább helyben maradt a postahivatal. Ezen az állásponton van a településvezetés is, hiszen a cél az, hogy a szolgáltatásokat helyben tudják tartani. A magyarbólyi posta napi négy órát van nyitva, de ez még mindig kedvezőbb, mint ahol mobilposta jár, hiszen az mindössze 1-2 órát tartózkodik a településeken. Babarcon november 28-tól így van, de Hárich József polgármester elmondta, az önkormányzat keresi a lehetőségét annak, hogy újra helyben lehessen postahivatal.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!