Szemfelnyitó podcast

2023.12.25. 20:00

Mikor adjuk először a gyerek kezébe a mobiltelefont?

„Generációk harca a figyelemért: Hogyan tanuljunk egymástól, egymásért?” – ezzel a címmel jelent meg Steigervald Krisztián generációkutató, a PTK KTK alumnusa legújabb kötete. A vele készült korábbi podcast-beszélgetésünk mindenki számára ad meglepetéseket, rádöbbenéseket, magyarázatokat. Ráadásul arra nézvést is kapunk tanácsot, hogy mikor adjunk először mobilt a gyerekünknek.

Bama.hu

Illusztráció

Fotó: Jelena Stanojkovic

Steigervald Krisztián könyvei már  a sokadik kiadásuknál tartanak, nyilván nem véletlenül: a generációkutató rengeteg olyan megállapítást tesz köteteiben, amelyek külön-külön is komoly felismerést hoznak el, együtt pedig akár az egész gondolkodásunkat megváltoztathatják. Most csak egyet idézünk: 

„A mai szülők nem rendelkeznek sok kapaszkodóval a családon belüli kommunikációt illetően, hiszen ők már egy olyan korban nőttek fel a puha diktatúra idején, amikor az ipar elszippantotta otthonról a szülőket, akik egyre többet dolgoztak, akkor már sokan másodállásban, alig voltak otthon, és még akkor is dolgoztak. Így már akkor sem volt annyira tipikus, hogy otthon olyan sokat beszélnének. Viszont a munka közben nem lehetett a mobiltelefonon zenét vagy podcastot hallgatni, esetleg filmet nézni, a figyelem sokkal kevésbé oszlott meg. Illetve, ha a gyerekekkel nem is beszéltek annyit a szülők, leküldték őket az udvarra, ahol már ott volt a környék összes gyereke, így legalább a kortársakkal volt valamiféle személyes kommunikáció. Így a mai szülőknek sincsenek olyan mintáik, amelyekhez visszanyúlhatnának, hogyan lehet a gyerekekkel beszélni, pláne edukálni, felkészíteni arra, hogy milyen az online térben az élet. Ha azt sem tudjuk, mi az a „sexting”, nem készíthetjük fel ennek veszélyeire sem a gyerekeket. Sok szülő nem tudja, hogyan kommunikálja például azt, hogy attól még, hogy valaki azt írja, tizenkét éves kislány vagyok, az attól még sajnos lehet egy hatvanhárom éves bácsi, akivel nem kéne megosztani az intim fotókat. Sokan inkább homokba dugjuk a fejünket, s amikor bármi probléma történik, széttárjuk a kezünket, mondván, de hát nem tudtunk róla. A gyereket nem tudjuk megvédeni addig, amíg nem ismerjük mi magunk szülőként az online teret, s nem tudjuk megmenteni őket addig, amíg nem tudjuk, hogy mi mennyire függünk a digitális tértől. Az első tehát az önismeret.”

A podcast-beszélgetés, amely bizony székbeszögezően izgalmas lett, itt hallgatható meg!

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!