Elvette a parkolót

2023.12.14. 17:30

Önkényeskedő képviselő szúrt ki a pécsiekkel a Jakabhegyi úton

Nem világos, hogy pontosan mi késztette arra a DK-s Siposné Bikali Évát, a Jakabhegyi út önkormányzati képviselőjét, hogy az egyik társasház előtt – a lakók többségének a tiltakozása ellenére – elvegye az ott élőktől a parkolót. A helyiek egy rejtélyes városházi hivatalnoki kapcsolatra gyanakodnak.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: B. M.

A lakók még mindig nem értik, hogy mi lehetett a pontos háttere annak, hogy a korábbi évektől eltérően a Makárhegyen, a Jakabhegyi út 18. szám előtt elvegyék a parkolókat. Úgy tudjuk, hogy a város másik felében élő DK-s önkormányzati képviselő, Siposné Bikali Éva egy időben rendszeresen parkolt maga is azon a területen, de egy idő után eltűnt, majd nem sokkal később pedig felkerült a megállni tilos tábla a házak elé.

Olvasónk levélben jelezte, hogy a velük szemben lakó hölgy indítványozására – aki mellesleg a pécsi önkormányzat hivatalnoka – sövénnyel lezárták a ház előtti parkolásra használt területet, és számtalan levelet írtak, aláírást gyűjtöttek, amit minden létező hivatalhoz benyújtottak, de csípőből elutasították azokat.

Lapunk munkatársa a héten a helyszínen megtudta, hogy egy kisebb fórumot is tartottak a lezárásról, amelyen a Biokom szakemberei is kint voltak, de semmilyen észérvüket nem fogadták el. Azt is furcsállták, hogy pár évvel korábban tették rendbe a zúzalékkal a parkolót, de a lakók szerint velük szemben azzal érveltek, hogy a ház előtti kanyar nem belátható, illetve  azzal is, hogy így elférhet két autó is a szűk úton egymást kikerülve. Ezt követően az általuk ültetett sövényre hivatkoztak, mint megvédendő zöldterületre. (Igaz, máshol garmadával vágják ki a polgármester tudtával a zöldet, sőt, ahogy lapunk is megírta, belefér akár még kisebb halastavak elpusztítása is). 

A helyiek viszont nem hagyták magukat, drónfelvételt készítettek a helyszínről, és bebizonyították, hogy hét gépjárműnek úgyis lenne helye, hogy azzal még nem zavarnák a forgalmat. A lakók szerint ráadásul a problémát nem a parkolás, hanem – Magyarürögi utat és az Egyetemvárost összekötő – a Jakabhegyi úton átmenő forgalom okozza, amivel viszont láthatóan nem foglalkoznak. Azt is elmondták, hogy amíg a képviselő az önkormányzaton gátolja a saját adófizető polgárait, addig éppen a pécsieknek köszönhető az, hogy lehet még közlekedni. Általánosan elfogadott, hogy a kapubeállókat használják a szűk utakon arra az autósok, hogy egymást kikerüljék, ezek viszont magántulajdonban vannak, azaz ha ezeket mindenki lezárná, akkor a városnak kellene kialakítania öblöket.

A képviselőt kerestük, de a teljes közleményét szerette volna lapunkban megjelentetni. Ezt nem áll módunkban megtenni, mert a másik fél, a lakóközösség sem közlemény megjelentetését kérte, holott ők több tucatnyain lehetnek és ezen logika szerint ők is, egyesével, részletesebben is kifejthetnék véleményüket a bokor ültetéséről is.

A Makár-tanya környékén hasonlóképpen járt el Siposné az önkormányzattal karöltve olvasóink szerint, ahol szintén „egy baráti” kérést teljesíthettek közpénzből. 

Akkoriban a baloldali önkormányzat részéről egyszerűen a lakosok szemébe hazudtak a városházi propagandisták, és közölték, hogy az nem is volt parkoló, ezért „semmiféle parkolót nem szüntet meg senki”.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!