Volt miből választani

2023.12.25. 13:40

Pécs is ott volt a pályaorientációs napon

Pályaorientációs napot tartott a napokban a paksi Energetikai Technikum és Kollégium, amelyen tizenegy duális képzésben résztvevő cég és hét felsőoktatási intézmény, így a Pécsi Tudományegyetem is részt vett.

Bama.hu

A cégek és a felsőoktatási intézmények kínálatával ismerkedhettek a paksi diákok

Fotó: Molnár Gyula

A teol.hu beszámolója szerint mind a diákok, mind pedig a vállalatok és a felsőoktatási intézmények részéről komoly érdeklődés övezte az Energetikai Technikum és Kollégium pályaorientációs napját pénteken, Pakson. Nagy János, az Energetikai Technikum és Kollégium gyakorlati oktatásvezetője volt a program ESZI csarnokban lezajlott részének a szervezője, ahová, mint mondta a duális képzésben partnerként résztvevő cégeket hívták meg, összesen tizenegyet. A cégek azzal a céllal érkeztek, hogy bemutathassák azt a profilt, amelyet az iparban képviselnek. A diákok csoportokra voltak osztva és minden tanuló már a kezdetektől évről-évre más felsőoktatási intézménnyel, avagy szakterülettel ismerkedhet, ahol később el tud helyezkedni. 

A 9. évfolyamosok a vállalkozásokkal ismerkedhetnek, a 10-11-12. évfolyamosoknak munkát is ajánlhatnak, a 13. évfolyamosokat pedig már konkrét állásajánlatokkal várják. Mindegyik cég standját úgy rendezték el, hogy a diákok valamennyihez könnyen eljussanak, de miután az iskola az MVM cégcsoporthoz tartozik, a legnagyobb érdeklődés az MVM és a Paks II standjánál volt. Nagy János szerint minden évben sikere van a pályaorientációs napnak, a cégek és a diákok körében egyaránt. Idén is közel hétszáz tanuló vett részt a programon, amelyet az oktatásvezető kifejezetten sikeresnek ítélt meg.

Ebben az évben hét felsőoktatási intézmény – a Budapesti Műszaki Egyetem, az Óbudai Egyetem, a kecskeméti Neumann János Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Pannon Egyetem, az ELTE, valamint a Dunaújvárosi Egyetem – vett részt a pályaorientációs napon 

– számolt be Bernhardt Krisztina közismereti igazgató-helyettes. – A mai nap programját igyekeztünk úgy összeállítani, hogy minden egyetem egy-két ágazathoz tartozó előadásokat tarthasson. A felsőoktatási intézmények az új felvételi pontszámításokkal, valamint a különböző szakok követelményeivel ismertették meg a diákokat, miközben igyekeztek rávilágítani mindarra, amire figyelniük érdemes a sikeres felvételi érdekében. Emellett egy kicsit kedvet is próbáltak csinálni a fiataloknak az adott képzésekhez – tájékoztatott.

Kovács Letícia Andrea 12. évfolyamos diákot kifejezetten a Pannon Egyetem anyagmérnöki és vegyészmérnöki képzése iránti érdeklődés hozta el a pályaorientációs napra. Szerinte a program alkalmas volt arra, hogy az eddigiek mellé további információkhoz juthasson a helyszínen az általa vonzó képzésekről. Miután nála még nem dőlt el a pontos irány, így egyelőre puhatolózik, a döntéssel még van egy kis ideje, hiszen 2025-ben végez. Szerinte azért hasznosak ezek a pályaorientációs napok, mert nem csak egy erre a célra készített videó által ismeri meg a diák az intézményt, hanem apróbb részletekbe is beavatják őket, hogy könnyebben el tudják képzelni, mi hogyan zajlik az egyetemen.

Szabó Zsófia 10. évfolyamos tanuló elmondta, hogy többféle célja volt a pályaorientációs napra látogatással. Egyrészt már régebben szeretett volna nyáron dolgozni, de az életkora miatt akkor még nem lehetett. Most lehetősége nyílt felmérni a lehetőségeket, ebben az évben az ő csoportjuk ugyanis a résztvevő vállalatokkal ismerkedett. Példaként a Barta Kft-t említette, ahol érdekes információkkal gazdagodtak.

Bár az oktatási intézmények képviselői idén nem őket, a többi csoportot fogadták, a tanulmányaikat lezáró alapvizsgáról és szakmai vizsgáról meghallgathattak egy érdekes előadást. Mint mondta, figyelmeztették őket, hogy nehéz vizsgák várnak rájuk, de szerinte ezt természetes, hiszen az öt év alatt, amit itt töltenek, erre készülnek. 

Zsófi egyébként egészen kis kora óta egyetemre készül, jelenleg a Pécsi Tudományegyetem kereskedelem és marketing szakirányán gondolkodik, de ő még tényleg ráér a döntéssel, még több év áll előtte a végzésig. A következő évi pályaorientációs napon pedig már az egyetemi képzésekkel is elkezdhet ismerkedni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!