Előkerülnek a társasok

2023.12.30. 17:30

Te is kipróbálnád? Az év utolsó napját sokan töltik baráti körben szórakozva

A legtöbb közösségben szilveszterkor előkerülnek a társasjátékok. Hogy milyen típusút válasszunk, arról a Just4Fun Pécsi Társasjátékos Egyesületet kérdeztük meg.

Tóth Viktória

Forrás: MW

Van, aki nagyobb szórakozóhelyen, esetleg a szabadban tölti a szilveszter estét. Ám sokan döntenek úgy, hogy baráti, családi körben ünnepelnek. A virsli és pezsgő mellett a legtöbb asztalnál előkerülnek ilyenkor a társasok, melyek manapság egyre igényesebbek és ezzel arányosan a népszerűségük is egyre nagyobb. Ma már nem csak a Ki nevet a végén? és a Gazdálkodj okosan! jut eszünkbe, ha társasjátékra gondolunk. A boltok polcain és az online üzletekben számos készségfejlesztő, ismeretterjesztő, stratégiai és kooperatív játék közül válogathatunk. 

Általában havi rendszerességgel tart közösségi Társasjáték Délutánokat a Just4Fun Pécsi Társasjátékos Egyesület a Pécsi Kulturális Központban. Varga Dániel játékmestertől, az egyesület elnökétől megtudtuk, hogy a járványhelyzet miatt volt egy leállásuk, de az idei évre visszanyerték a korábbi látogatóikat, érdeklődőiket. Baranya vármegyéből több településről érkeznek hozzájuk, de volt már látogatójuk Dombóvárról vagy Siófokról is. A covid előtt többször is volt 300+ fős eseményük, most körülbelül 100–150 fő látogat el egy-egy alkalomra. A rendezvényeknek helyet biztosító PKK-ban is nagyjából ennyien férnek el kényelmesen. 

– Tartjuk azt a tendenciát, hogy a látogatóinknak 60 százaléka visszatérő, és mindig van 30–40 százalék, akik új résztvevők. Mi elsősorban azokat várjuk, akik a társasjátékozást, mint új hobbit ismernék meg. Szívesen látjuk a családokat, baráti társaságokat, egyetemistákat is

 – mondta az elnök. 
Sokszor szervezik valamilyen tematika köré rendezvényeiket. Karácsonyi eseményükön például a ronda karácsonyi pulcsiban érkező emberek dupla tombolát kaptak. Valentin nap közelében pedig párkeresős minijátékokat szoktak szervezni. 

– Mindig próbálunk új játékokat vinni, évente ugyanis több száz játék megjelenik magyar nyelven is, igyekszünk a legnépszerűbbeket bemutatni a Társasjáték Délutánok látogatóinak. Itt ki is lehet próbálni ezeket, így ha valamelyik tetszik valakinek, megveszik, ha annyira nem, akkor nem költenek rá

 – fogalmazott Varga Dániel. 

A Szivárvány Gyermekház bezárása az egyesület eseményeit is érinti, ezeket mindenképpen szeretnék a jövőben is folytatni, egy alternatív helyszínen. Az érdeklődőket tájékoztatják közösségi oldalaikon. 

Két társasági ötletet hozunk szilveszter estére is

Rákérdeztünk, hogy milyen játékok lehetnek alkalmasak egy szilveszteri házibuliba, esetleg családi körben eltöltött óévbúcsúztatóra. Varga Dániel két játékot is ajánlott olvasóinknak. 

Az idei évben jelent meg az OK Boomer elnevezésű partijáték. Ebben kérdések vannak két különböző korosztálynak, a boomereknek és a zoomereknek, ahogy a játék nevezi az 1990 előtt és után született korcsoportokat. Így a két generáció összemérheti tudását a másik szokásaival, eseményeivel kapcsolatban. Pörgős, vicces, játékideje 30–60 perc. 

A kávézás kedvelőinek biztosan tetszik majd a Coffee Rush elnevezésű társasjáték, amelyben kávézót kell üzemeltetni és rendeléseket elkészíteni. Roppant egyszerű a játékmechanika, pörgős a játékmenete, a szabály 5 perc alatt megtanulható és könnyen tanítható is. Minden egyes kártyán különböző kávé- vagy teatípusok vannak, megadja azt a hangulatot, amit egy kávézóban megszoktunk. Minden hozzávaló reprezentálva van apró kis játék­elemként a játékban, amitől igazán izgalmassá válik a látvány és a barista élmény is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!